Image


 

Σχεδιάζετε μια επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος; Πληροφορίες


 


Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Επίσκεψη

  • Image
Σ' αυτό το συμβολικό κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας.

Μνήμης Απάνθισμα

  • Image
Λόγοι-επετειακές ομιλίες, άρθρα, επιστολές, μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα (πεζά-έμμετρα), δημοσιεύματα κ.α.

Νέα

Απεβίωσε ο ΤΣΕΝΤΟΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ [1927-2025] Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το έτος 1927 από τον Κωνσταντίνο Τσεντούρο από το Σιγούνι και την Θεοδώρα Καδά από το Λουσικό (Χαμάκου). Είχε άλλες δύο αδελφές, την Ανδριανή (απεβίωσε το 2005) και την Μαρία (απεβίωσε το 1952-ούσα μαθήτρια). Μετά την καταστροφή, διέκοψε για λόγους επιβίωσης το σχολείο και εργάστηκε σκληρά σε διάφορες εργασίες (οργώματα, μεταφορά ξυλείας από το Χελμό για τους Πυρήνες της Στέγασης, μεταλλείο κ.ά). Ωστόσο, επανήλθε στα μαθητικά θρανία και επί θητείας του π. Ευσεβίου Κηπουργού ως Γυμνασιάρχου τελείωσε το Γυμνάσιο Καλαβρύτων.
Απεβίωσε στην Αμερική, όπου ζούσε η Καλαβρυτινή Παναγιώτα Κωστοπούλου- Γιαννούλια [Κοινωνική Λειτουργός].
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 9 Ιουνίου 2025το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό 09:00 π.μ. –16:00 μ.μ.
Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΓΕΛ Καλαβρύτων στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνής Ημέρας Μουσείων – 18 Μαΐου 2025-  με τίτλο: «“Οι νέοι μιλούν για τα Ολοκαυτώματα”» στις 13 Μαΐου 2025 στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Εφαρμογή ΞενάγησηςΛήψη στο App Store Αποκτήστε το στο Google Play

Περισσότερα ...

Εκδόσεις Μουσείου

  • Image
Από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έχουν εκδοθεί και διατίθενται...

Από το βιβλίο επισκεπτών

Όχι πια ρατσισμός, όχι πια bullying, όχι πια πείνα και όχι πια ΠΟΛΕΜΟΣ
(1.4.2016)
Δεν έχω ζήσει, ποτέ, πιο ζωντανά την εμπειρία της αναπαράστασης και το χρονικό ενός πολεμικού εγκλήματος! Συγκλονιστικό στήσιμο βήμα-βήμα! Συγχαρητήρια! Ποτέ ξανά!
Δήμητρα Σμαρνάκη, Ευάγγελος Λαμπρόπουλος και ο μικρός Φίλιππος, 15/6/2008
Το μουσείο αυτό δείγμα και ανάμνηση της ιστορίας μας, αποτυπώνει στο μυαλό του Έλληνα εικόνες από ένα χθες για το μέλλον της Ελλάδας, για το σήμερα, που τόσο αίμα και τόσοι αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία πνίγηκαν και ξεχάστηκαν μέσα στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης, της ενωμένης Ευρώπης, των ενωμένων λαών... Η ειρήνη είναι προάσπιση και όνειρο του κάθε ανθρώπου. Όπως και όλη αυτή η ιστορία μας, η ελληνική ιστορία, η τιμή σ’ αυτούς τους ήρωες δεν πρέπει ποτέ να ισοπεδωθεί. Ας υπάρχουν πάντα τέτοιες μνήμες, έξω και μέσα σε μουσεία.
Βαρβάρα Μυλωνά, 27/12/2007
με τη συχρηματοδότηση της Ελλάδα και της Ευρωπαϊκης Ένωσης