Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνικά

Βιβλίο Επισκεπτών

Με λένε Άλκηστη. Αδέλφια έχω, μια αδερφή μικρότερη. Ξέρω ότι, αν ζούσα τότε, 69 χρόνια πριν, θα ΄ χα χάσει τον μπαμπά μου. Το μουσείο με συγκίνησε πολύ, ευαισθητοποιήθηκα πάνω στο θέμα. Τι πέρασαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλες αυτές οι γυναίκες που έχασαν τους άνδρες τους και τους γιόκες τους, όλα αυτά τα παιδιά που έμειναν ορφανά από πατέρα... Ποτέ δεν θα το νιώσω πραγματικά, μπορώ μόνο να φαντάζομαι τον πόνο ετούτο, της απώλειας και του χαμού... Ας αναπαύονται στα ουράνια οι ψυχές όλων αυτών των αντρών που δεν έφταιγαν, αλλά πλήρωσαν...
24 - 11 - 12
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων έχει περάσει στην ανεξίτηλη ιστορική μνήμη, στην οποία εγράφτηκε μια για πάντα. Η Ιστορική μνήμη θα διατηρηθεί, αυτό είναι άλλωστε το προνόμιο της ιστορίας: ότι δεν λησμονιέται. Η μνήμη όμως των ανθρώπων χρειάζεται υπενθύμιση και βοήθεια. Αυτήν την ανάγκη - τόσο σπουδαία και αναγκαία - έρχεται να καλύψει το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίον θα θυμίζει στους επερχόμενους το μέγα αυτό γεγονός. Μέγα για των αριθμό των θυμάτων, μέγα για την ιστορία, μέγα για τα διδάγματα, μέγα για τα μελλοντικά. Εύχομαι στο μουσείο να εκπληρώσει με επιτυχία την μεγάλη αποστολή του.
09 Ιανουαρίου 2005 Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
«Με σεβασμό σε εκείνους που ηρωικά θυσιάστηκαν ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να φωνάζουμε και να διδάσκουμε τη λευτεριά και να ξέρουν όλοι ότι δεν υπάρχει τίποτε που θα λυγίσει το κουράγιο των Ελλήνων».
29/05/2011 Γ. Α. Παπανδρέου Πρωθυπουργός της Ελλάδος
Με βαθειά συγκίνηση ζήσαμε την οδύνη των Καλαβρύτων . Βήμα βήμα βλέπουμε την ιστορία του τόπου και ζωντανή την τραγωδία. Συγχαρητήρια στο Δήμο για το δημιούργημα του Μουσείου. Είναι μνημείο για την Ελλάδα και τον κόσμο.
31-12-2010 Α. Μπενάκη - Ψαρούδα τ. Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Ένα από τα πιο συγκινητικά και παράλληλα απλά μουσεία που έχω επισκεφθεί, καθώς είναι τοποθετημένο στο σημείο που συνέβη το μεγάλο κακό του 1943. Οι ζωντανές μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν με το δικό τους τρόπο αυτά τα τρομακτικά γεγονότα, πραγματικά σε κάνουν να ανατριχιάζεις, περιγράφοντας λεπτό - λεπτό αυτές τις στιγμές. Η τελευταία αίθουσα είναι πολύ συγκινητική, καθώς διαφαίνονται και αποκαλύπτονται τα ονόματα και τα πρόσωπα αυτών που χάθηκαν, ενώ παράλληλα η υπέροχη μουσική την ντύνει χαρακτηριστικά.
23.01.2012 Δήμου Εύη
Χωρίς πολλά λόγια το μουσείο είναι μια εξαιρετική δουλειά την οποία κάνατε για να θυμούνται οι παλιοί, όσο και αν τους πληγώνει, αλλά και να μαθαίνουν οι νέοι τις θηριωδίες των ναζί και τα καταστροφικά δεινά που προξένησαν στην πόλη των Καλαβρύτων και όχι μόνο. Ένα σημείο αναφοράς για τις θηριωδίες των ναζί και τα καταστροφικά αποτελέσματα της ιδεολογίας του φασισμού.
27 - 1 - 12 Δημήτρης - Αθηνά
Ρίγος και καθήλωση στο αντίκρισμα των ματιών μας... Υπέροχα αλλά και θλιβερά όλα! Η εξέλιξη των γεγονότων ήταν απάνθρωπος! Οι εικόνες εκείνης της εποχής αβάσταχτες! Μπράβο για τι ¨ έργο¨ σας!!! Ευχαριστούμε!!!
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΓΚΥ ΖΑΚΥΝΘΟΣ 15 - 2 - 12
Συγχαρητήρια για την κατασκευή του μουσείου. Είναι γεμάτο από αναμνήσεις που οφείλουν να μείνουν χαραγμένες στο νου των νεότερων γενεών ώστε να μην επιτραπεί να επαναληφθεί αυτή η τραγωδία. Τα συναισθήματα που μας δημιουργήθηκαν ήταν πρωτόγνωρα. Ευχαριστούμε για την συμβολή σας στη διατήρηση του ελληνικού έθνους.
22 - 2 - 2012 Εκ μέρους του 2 ου Γενικού Λυκείου Αγίων Αναργύρων!
Ίσως να μην έχω να πω τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτά που οι φωτογραφίες και τα ενθύμια της τρομερής εκείνης εποχής μας αναδεικνύουν και μας θυμίζουν. Οι μνήμες, τραγικές και δυνατές μας συγκινούν και μας μαθαίνουν να μη λησμονούμε και ταυτόχρονα να βλέπουμε μπροστά για ένα κόσμο ειρήνης και ευημερίας. Αυτά που έχουν ανάγκη οι νεώτερες γενιές. Συγχαρητήρια σε όσους έχουν συμβάλει και συμβάλλουν στην λειτουργία αυτού του εξαιρετικού μουσείου.
22 - 2 - 2012 Κατερίνα Κόικα
Τρέμω από συγκίνηση!! Δεν μπορώ να συμμαζέψω τις σκέψεις μου για να γράψω και να αποτυπώσω στο χαρτί αυτά που νιώθω. Ε! Όχι! Η θηριωδία και η αγριότητα έχει νομίζω κάποια όρια! Εδώ σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο έχουν όλα ξεπεράσει κάθε όριο και αντοχή. Όχι Θεέ μου! Όχι! Το μόνο που έχω να πω είναι ένα μεγάλο μπράβο σε όσους εργάστηκαν για να γίνει αυτό το ιστορικό σχολείο Μουσείο. Μπράβο! Η ιστορία πρέπει να αναδεικνύεται όσο θλιβερή και να ΄ναι! Μόνο έτσι προχωράς προς το μέλλον! Θερμά συγχαρητήρια για το Μουσείο αυτό!!
Καλάβρυτα 18 - 8 - 2012 Κασσιανή Γώγου - Μπουτζώρλου
Ένα μικρό παιδί στην κλειστή πόρτα εξέφρασε την απορία: << Γιατί μαμά; >>. Αλήθεια γιατί; Σε όλων των επισκεπτών τα στόματα αυτό το γιατί θα υπάρχει πάντα. Αιωνία η μνήμη
18 - 8 - 2012 Γιάννης - Ελένη Κουτσιμάνη ( Θεσσαλονίκη )
Ένα μικρό παιδί στην κλειστή πόρτα εξέφρασε την απορία: << Γιατί μαμά; >>. Αλήθεια γιατί; Σε όλων των επισκεπτών τα στόματα αυτό το γιατί θα υπάρχει πάντα. Αιωνία η μνήμη
18 - 8 - 2012 Γιάννης - Ελένη Κουτσιμάνη ( Θεσσαλονίκη )
Με εντυπωσίασαν τα πάντα στο μουσείο και προπάντων η γυναίκα που σέρνει το νεκρό να τον ενταφιάσει.
28 - 8 - 2012 Είμαι 9 ετών Φειδάκης Ν.
Είμαι συγκλονισμένη. Αυτή τη στιγμή είμαι βουρκωμένη. Το μουσείο είναι υποβλητικό με τις φωτογραφίες και την ένδειξη ότι όλα αυτά τα ευτυχισμένα και γεμάτα όνειρα πρόσωπα εκτελέστηκαν στις 13 Δεκεμβρίου 1943, καθώς και με την πένθιμη μουσική της τελευταίας αίθουσας. Η αγριότητα των πολέμων είναι ασύλληπτη, γι ΄ αυτό ας εργαστούμε όλοι για την ειρήνη, αυτό μας διδάσκει αυτό το μουσείο.
24 - 11 - 12 Χ. Σ.
Με λένε Άλκηστη. Αδέλφια έχω, μια αδερφή μικρότερη. Ξέρω ότι, αν ζούσα τότε, 69 χρόνια πριν, θα ΄ χα χάσει τον μπαμπά μου. Το μουσείο με συγκίνησε πολύ, ευαισθητοποιήθηκα πάνω στο θέμα. Τι πέρασαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλες αυτές οι γυναίκες που έχασαν τους άνδρες τους και τους γιόκες τους, όλα αυτά τα παιδιά που έμειναν ορφανά από πατέρα... Ποτέ δεν θα το νιώσω πραγματικά, μπορώ μόνο να φαντάζομαι τον πόνο ετούτο, της απώλειας και του χαμού... Ας αναπαύονται στα ουράνια οι ψυχές όλων αυτών των αντρών που δεν έφταιγαν, αλλά πλήρωσαν...
24 - 11 - 12
Με λένε Ελένη και είμαι 12 ετών. Αυτό το Μουσείο με συγκίνησε πραγματικά βλέποντας και ακούγοντας ότι θανατώθηκαν τόσοι πολλοί άντρες σε αυτόν το τόπο.
24 - 11 - 12
Μείναμε εντυπωσιασμένοι από την επίσκεψη. Όταν μπήκα στην αίθουσα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των νεκρών, ανατρίχιασα κυριολεκτικά... Σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ιστορία, κάθε τόπος θα έπρεπε να διαθέτει Μουσεία ανάλογα, που να τονώνουν την ιστορική μνήμη και να τη μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες γενιές, προβάλλοντας μηνύματα και διαχρονικές αξίες...
28 - 12 - 2012 Δημήτρης - Κατερίνα
Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Στην Ελλάδα που είναι κάθε μέτρο και θυσία Ελλήνων υπέρ της ελευθερίας τους. Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα οργάνωσης της μνήμης με παρατιθέμενα τεκμήρια από αυτό το απίστευτο μαρτύριο των Καλαβρυτινών. Έχω συγκλονιστεί και σοκαριστεί. Θέλω να κλάψω και δεν μπορώ. Δεν βγαίνουν δάκρυα μόνο οργή
Με εκτίμηση Σοφία Δ. Βάνα Καθηγήτρια
Πολύ καλή Δουλειά! Ιδιαιτέρα μου άρεσε πολύ η αίθουσα με τις φωτογραφίες και τα ονόματα αυτών των ανθρώπων. Επίσης, έχω «σοκαριστεί» με τις ηλικίες κάποιων παιδιών, όπως 12, 13, που αυτά τα παιδιά βρίσκονται στη δική μου ηλικία. Ιδιαίτερη συγκίνηση, μου έφερε το γεγονός, ότι μέσα σ’ αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται ο αδερφός του παππού της δασκάλας που μου κάνει μάθημα Αγγλικών. Το όνομα αυτού του ανθρώπου Κόντης Κίμωνας! Και τέλος, θα ήθελα να σας ξαναπώ, ότι έχετε κάνει φοβερή δουλειά και θέλω να σας πω ένα μεγάλο - τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ!!!
Λυδία Μαθήτρια 13 ετών Αθήνα
Πόσες φωτιές αρκούν για να κάψουν τις μνήμες: Πόσες μάχες πρέπει να δοθούν για να σβήσουν το παρελθόν: Πόσα δάκρυα θα κυλήσουν ακόμα στα πρόσωπα και στις καρδιές μας : Αυτό που είδα και έζησα ερχόμενη εδώ δεν ήταν απλά μια εμπειρία ξενάγησης. Το μουσείο σας είναι « κατάθεση ψυχής και ενσάρκωση συναισθημάτων» Έζησα μια μικρή κάθαρση. Τιμή και Μνήμη στους ήρωες!
Ιωακειμίδου Νίνα 26-12-2011 (μάνα 2 παιδιών, Ελληνίδα.)
Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τα συναισθήματα που σου γεννούν αυτά τα ντοκουμέντα! Οι θηριωδίες αυτού του πολέμου πρέπει να μας θυμίζουν καθημερινά την αξία της ζωής και φυσικά να είναι παράδειγμα προς αποφυγή... γιατί τελικά όλες οι πλευρές είναι χαμένες ... κανένας δεν κερδίζει στον πόλεμο.
Μέργα Μαρία 15-7-2011
Σαν Κρητικός που και εμείς έχουμε υποστεί την βαρβαρότητα των Γερμανών, είμαι συγκλονισμένος από αυτό το μουσείο που κρατά τις μνήμες ζωντανές της εποχής της μεγάλης σφαγής. Συγχαρητήρια για αυτό το πνευματικό μνημείο των συμφορών.
Αετουδάκης Δημήτρης 23-1-2011
Η μνήμη των εκτελεσθέντων και των γεγονότων της ιστορίας μας, αλλά και η λήθη, δηλαδή η ευχή να μην πραγματοποιηθούν ποτέ πια ανάλογες θηριωδίες στην ανθρωπότητα, είναι το μήνυμα αυτού του μουσείου, ουσιαστικά προσκυνήματος στον τόπο της θυσίας.
Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Ηλιόπουλος 5-2-2011
Υποβλητικό και άκρως ατμοσφαιρικό. Οι φωνές που ακούγονται συνεχώς να περιγράφουν τις αδιάψευστες συνέπειες, είναι μια συνεχή υπενθύμιση του κακού και άδικου που φέρνει ένας πόλεμος. Συγχαρητήρια για το μουσείο.
Χρήστος - Ζηνοβία 30- 4-2011
Συγχαρητήρια για το εξαιρετικό στήσιμο του μουσείου. Πραγματικά η περιδιάβαση στη έκθεση αποτελεί μια συγκλονιστική εμπειρία. Η μουσειολογική προσέγγιση του θέματος ιδιαίτερα επιτυχημένη. Όσο υποψιασμένος και αν είναι ο εν δυνάμει επισκέπτης, παρασύρεται αβίαστα στην δίνη των γεγονότων εκείνων των χρόνων και γίνεται ένας από αυτούς που έμειναν πίσω και κοιτούν αυτούς που χάθηκαν. Και πάλι συγχαρητήρια. Αξίζει να γνωστοποιηθεί το μουσείο, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και στο εξωτερικό για πολλούς λόγους....
Θάλεια - Μαρία Αλεξάκη Μουσειολόγος, Θεσσαλονίκη 8-9-2011
Συγχαρητήρια για την συγκέντρωση και την καταγραφή όλων των τόσο σημαντικών ιστορικών στοιχείων. Η ύπαρξή τους είναι απαραίτητη για την κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος. Άλλωστε όσο καλύτερα γνωρίζουμε το παρελθόν μας ως έθνος, τόσο καλύτερα κατανοούμε το παρόν μας και ¨ χτίζουμε ¨ το μέλλον μας.
Ε. Μοράκου. 30-4-2011
Η έκθεση σε κάνει να σκέφτεσαι με κάθε λεπτομέρεια το ολοκαύτωμα και όλους τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν. Οι προσωπικές μαρτυρίες είναι ιδιαίτερα συγκινητικές. Αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς τώρα την ελευθερία μας. Τους αξίζουν πολλά μουσεία, ως ένδειξη σεβασμού.
Λαδά Χρυσάνθη Μητροπούλου Βέλβα 5-4-2011
ΚΤΗΝΩΔΙΑ
Αυτό δεν είναι μουσείο... Είναι ένα δράμα χτισμένο πάνω στο θάνατο και κατοικημένο από τις δακρυσμένες ψυχές που τον έζησαν. Φεύγοντας αφήνουμε σεβασμό και συγκίνηση από βάθους καρδίας.
Ευχαριστούμε...
15-01-2008 Λεβεντάκου Γεωργία Σιάσιος Αλέξανδρος
Συγκλονιστικό το μνημείο και τραγικά τα συναισθήματα που μας γέμισε. Ο φασισμός, ο εγωισμός και η παντελής έλλειψη ανθρωπιάς και σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μόνο πόνο και αδικία μπορούν να φέρουν. Ας είναι το μνημείο αυτό μια μνήμη που θα βάλει φραγμό στα κατώτερα αισθήματα και θα μας βοηθήσει να γίνουμε περισσότερο άνθρωποι.
Θεσσαλονίκη 23-12-2007 Μαριέτα - Πρόδρομος - Παύλος - Θεοδώρα
Η Ιστορία είναι ένα παράθυρο ανοιχτό στο χθες από όπου όποιος κατορθώσει να εισχωρήσει, ο δρόμος για το αύριο θα είναι ευκολότερος!! Συγχαρητήρια για τη δουλειά που έχει γίνει και που κάνατε εν μέρει πράξη τα λόγια του Κωστή Παλαμά: « Χρωστάμε σε όσους ήρθανε, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι νεκροί».
04-01-2009 Θάνος Χρυσάνθης Καθηγητής Ιστορίας Δ.Ε
Μέσα στα μάτια των γονιών μου είδα τον τρόμο της γερμανικής κατοχής και μέσα στα λόγια τους τα πάθη του λαού μας. Μέσα στα εκθέματα του Μουσείου, είδα εγώ και τα παιδιά μου με τα μάτια μας, την αλήθεια των λόγων των γονιών μου και τη σελίδα της ελληνικής ιστορίας που δεν θα ήθελα να δω ποτέ να επαναληφθεί σε καμιά από τις επόμενες γενιές Ελλήνων!
6-04-2008 Αθηνά Τετράδη- Μαίρη Κρυονέρι Αττικής
Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι σ΄ αυτό το μουσείο. Η συγκίνηση παραμένει και ξαναγεννάται κάθε φορά. Ανατριχιαστικές και ολοζώντανες μαρτυρίες. Σε μεταφέρει ακριβώς στη στιγμή του ολοκαυτώματος. Ελπίζω να κατορθώσω να ξαναέρθω.
25-10-2008 Ραπτάκη Θεανώ Ηράκλειο Κρήτης
Ένας κόμπος, ένας λυγμός να ανεβαίνει... Πράγματα που δεν έχουν και δεν μπορούν να περιγραφτούν με λόγια. Στο θέαμα αυτής της εξαιρετικής συλλογής μα περισσότερο στο αντίκρισμα με τις φωτογραφίες και τα ονόματα των πεσόντων, η καρδιά σφίγγεται. Ένας ελάχιστος μα πολύτιμος φόρος τιμής και ένα αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και χρέους στην μνήμη τους. Συγχαρητήρια στους συντελεστές και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους ΗΡΩΕΣ.
28-10-2007 Κωνσταντίνα Κοντούλη Ετών 20
Συγχαρητήρια για τα εκθέματα του Μουσείου, τα οποία μας θυμίζουν ότι ο πόλεμος σε συνδυασμό με τον φασισμό πρέπει να μένει στη μνήμη όλων ως ένα από τα μεγαλύτερα κακά. Κάθε προσπάθεια σύγχρονη Εξωραϊσμού τέτοιων καταστάσεων πρέπει να απορρίπτεται μετά βγδελυμίας. Ευχαριστούμε για όλη αυτή την προσπάθεια που κάνετε και κάνατε και ελπίζω να συνεχίσετε έτσι.
23-12-2007 Γιώργος από Αθήνα
Σε πιάνει ρίγος μέσα σε αυτό το μουσείο - σχολείο, νομίζεις ότι ξαναζείς και εσύ μέσα στην ιστορία, αισθάνεσαι όλη αυτή την θηριωδία και φτάνουν δάκρυα στα μάτια σου. Αιωνία τους η μνήμη.
26-04-2008 Ανθή Καραγιάννη
Σήμερα, 15-05-2010 ξανάζησα νοερά τη θυσία των μαρτυρικών Καλαβρύτων. Νοιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος και ευλογημένος από το Θεό που διετέλεσα επί 8μηνο (1974-75) υπηρεσιακός δήμαρχος Καλαβρύτων, ως Πρωτοδίκης τότε Καλαβρύτων.
Γρηγόριος Πέτρου Μάμαλης Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Ε.Τ.
Με την εμπειρία της δημοσιογράφου που έχει επισκεφτεί αρκετά μουσεία. Σας συγχαίρω για την θαυμάσια δουλειά στο χώρο του Μουσείου. Σαν Ελληνίδα συγκλονίστηκα και οργίστηκα για τον άδικο χαμό των συμπατριωτών μας...
Ελένη Παπαδοπούλου
Συγκλονιστικό! Αυτά είναι τα πραγματικά μαθήματα ιστορίας για τις νέες γενιές που ακολουθούν. Μπράβο στους δημιουργούς.
23-05-2007 Β.Κυριαζή Εκπαιδευτικός.
Όλα όσα είδα με συγκίνησαν. Με έκαναν να μισήσω ακόμα πιο πολύ αυτό το σήμα.
Οι εικόνες και τα βίντεο με έκαναν να καταλάβω τι εστί πόλεμος! Σας αξίζει ένα μεγάλο Μπράβο! Σας ευχαριστούμε!
Ένα σύνθημα μόνο: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.
2-08-2007 Κατερίνα 11 χρονών
Γονατίζω ευλαβικά στον ιερό αυτό τόπο. Μικρό παιδί τότε έζησα τα γεγονότα σ΄ένα χωριό πολύ κοντά. ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΑ!!
19-09-2007 Τριανταφυλλόπουλος Κων.
Οργή, θυμός, πόνος, θλίψη, εκδίκηση... Δεν μπορώ με λόγια να περιγράψω τα συναισθήματα που ένοιωσα βλέποντας όλους αυτούς τους ανθρώπους να σκοτώνονται τόσο άδικα...τόσο απάνθρωπα...Συγχαρητήρια για το καταπληκτικό μουσείο που κατάφερε να μας ευαισθητοποιήσει όλους και να μας κάνει έστω και για μια στιγμή να σκεφτούμε πόσο μας πόνεσαν οι Γερμανοί και πόσο σκληρά και άδικα φέρθηκαν στους ανθρώπους που δεν έφταιγαν! Και πάλι συγχαρητήρια!!!
3-1-2007 Άννα Καπόλου, 14 χρονών
Από το Gymnasium Michelstadt επισκεφθήκαμε σήμερα το μουσείο. Εμείς είμαστε οι απόγονοι αυτών των Γερμανών εγκληματιών - ντρεπόμαστε πολύ. Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειές μας να μη ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο.
26-06-2010 W. Bisshoff
Η επίσκεψη στο Μουσείο των Καλαβρύτων λειτούργησε σαν να έπεσε μία αόρατη βόμβα μέσα μου, ταρακουνώντας όλο μου το είναι: με έκανε επαναβεβαιώσω μέσα μου την πίστη μου στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και να ορκιστώ για μία ακόμα φορά: " Ποτέ πια πόλεμος".
12-07-2009 Ευθ. Ν. Λαζογιώργος Αντιδήμαρχος Άμφισσας
Συγκλονιστικό. Μνήμες, πόνος, τιμή κι ελπίδα σμίγουν ως θύμηση για το παρελθόν και προοπτική για το μέλλον. Εξαιρετικό μουσείο.
13-12-2009 Ι. Ιωσήφ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Με λένε Θωμαΐς και είμαι 12 ετών, ήρθα να δω αυτό το μουσείο εντελώς τυχαία...Ήταν συγκλονιστικό, στέκομαι εδώ στην τελευταία αίθουσα και σκέφτομαι το ποτάμι που σχηματίστηκε τότε απ΄ το φρικτό αίμα που αδίκως χύθηκε.
27-12-2007
Δεν έχω κάποια πατριωτικά λόγια. Η συγκίνηση είναι δεδομένη. Συγχαρητήρια θερμά για τον τρόπο που έχει παρουσιαστεί αυτό το ιστορικό γεγονός. Η επίσκεψη στο μουσείο, ήταν μια άκρως συγκινησιακή εμπειρία!!
23-03-2008 Ελένη Καραγιάννη (εικαστικός)
Συγκλονισμένοι και με δάκρυα στα μάτια προσκυνούμε τον ιερό αυτό χώρο. Κατάρα και ανάθεμα σ’ αυτούς που αγαπάνε τον πόλεμο. Σαν Κύπριοι που βιώσαμε πριν 33 χρόνια περίπου τα ίδια προσευχόμαστε στο Θεό για την ανάπαυση των Ψυχών όλων αυτών των Ηρώων και γονατίζουμε μπροστά στην μεγάλη καρδιά και την αντοχή των μανάδων των Καλαβρύτων της 13ης Δεκέμβρη του 43.
15-12-2007 Χαρίλαος Χαριλάου Δημ. Σύμβουλος της Κατεχόμενης από τα Τουρκικά Στρατεύματα της πόλης της Μόρφου στη Κύπρο.
Με ξενάγησε ο εγγονός μου - 5 χρονών παιδί είπε πως είναι Έλληνας και υπερήφανος βλέποντας τις εικόνες αυτές και δάκρυζε. Μακάρι να έχουν όλοι την ευαισθησία ενός παιδιού και την αγνότητα και την αγάπη για την πατρίδα του. Δεν θα χαθεί ποτέ η Ελλάδα μας.
6-01-2008 Θωμοπούλου Καίτη
Καλάβρυτα 21/3/2008
Νιώσαμε πραγματικό δέος!
Τέτοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις αξίζουν πραγματικά.
Η Διευθύντρια- Οι καθηγητές και οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας νομού Αττικής.
Η Διευθύντρια- Οι καθηγητές και οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Νέας Ερυθραίας νομού Αττικής.
Αυτοί θυσιάστηκαν - εμείς ζούμε.
Αυτοί πέθαναν - εμείς Κάθε μέρα τους σκοτώνουμε πιο
πολύ. 498 ήρωες δεν θέλουν να τους μιμηθούμε...
... Θέλουν ΜΟΝΟ να τους θυμόμαστε.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ;
22-03-2008 Επιτροπάκης Σταύρος από Χίο Υπ/κος Στρατού ξηράς κ’ περήφανος που είμαι Έλληνας.
Εξαιρετική δουλειά!
Μια πραγματικότητα που ειλικρινά σε συγκλονίζει.
Το ευχαριστώ είναι λίγο...
28-03-2008 Τσιόγκα Ελένη - Συντηρήτρια αρχαιοτήτων.
It takes one second to destroy a life and a lifetime to rebuild it. The women of Kalavryta did exactly that. I know that because my grandmother, Ευθυμία Βάγια, is the rock that has kept our family strong and united.
Δημήτρης Σούδας, εγγονός Ευθυμίας και Γεωργίου Βάγια. Με την σύζυγό μου Ελισάβετ και την κόρη μου Γεωργία - Ευθυμία
Οι μαρτυρίες και οι μνήμες οδηγός ειρήνης, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης.
Παπλωματάς Κων/νος εκπρόσωπος του Δ.Σ της ΔΟΕ σε οργανωμένη επίσκεψη.
Συγκλονισμένος από τη θυσία, εξαιρετικά ικανοποιημένος από το σεβασμό στην ιστορική μνήμη. Ο αγώνας πρέπει να συνεχισθεί μέχρι την τελική δικαίωση, την καταβολή των επανορθώσεων προς τον ελληνικό λαό.
25-10-2008 Αριστομένης Συγγελλάκης Μέλος Σ.Ε.Δ.Σ Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Ερχόμενοι από έναν άλλο τόπο θυσίας όπως τα Καλάβρυτα, καταλαβαίνουμε κ’ αισθανόμαστε τα συναισθήματά σας. Ένα μεγάλο μπράβο για την εξαιρετική δουλειά σας κ’ τη φιλοξενία σας.
13-12-2008 ΤΟ Σ.Υ.Ν. ΚΟΜΜΕΝΟΥ ΑΡΤΑΣ
Ίσως το μοναδικό μουσείο που μίλησε στην καρδιά μας. Συγχαρητήρια σε όσους συντέλεσαν στην λειτουργία και την διατήρησή του
28-03-2009 Αγγελική - Σταμάτης Φοιτητές
Σαν κ’ λάτρης των μουσειακών χώρων δε θα μπορούσα να μην γράψω κ’ να εκφράσω τον θαυμασμό μου για το μουσείο των Καλαβρύτων. Ένα έντονο συναίσθημα σε πλημμυρίζει από την είσοδο μέχρι κ’ το τελευταίο βήμα σου στην έξοδο!
Συγχαρητήρια.
6-09-2009 Πατινιώτη Β
Συγχαρητήρια! Μια εμπειρία μοναδική κ’ συνάμα συγκλονιστική! Τα λόγια είναι περιττά για να περιγράψουν τα συναισθήματα.
21-11-2010 Σύλλογος Αρβανίτικου Πολιτισμού Άνω Λιοσίων "Η Γρίζα".
Περνώντας από τον τόπο αυτόν σαν μία όμορφη εκδρομή σταμάτησα να δω το μουσείο. Συγκινήθηκα προσπαθώντας να φανταστώ τον πόνο αυτών των ανθρώπων που επέζησαν μετά. Αξιόλογη δουλειά και εκθέματα για να μάθεις πράγματα που δεν ήξερες.
12-09-2010 Μαρία Ζερβού
Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη!!! Πρώτη φορά αντικρίζω σε μουσείο την τραγική ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Οι Έλληνες ήμασταν πάντα ήρωες !!! Κι έτσι πρέπει να μείνουμε.
10-10-2010 Άννα, Δράμα.
Χρήσιμον θα ήταν όλοι οι Έλληνες να επισκεφθούν το μουσείο τούτο, όπου η θλίψη για τους αδικοχαμένους συμπατριώτες μας διαποτίζει κάθε του γωνιά. Η ιστορία δεν ξεχνιέται και δεν παραγράφεται. Συγχαρητήρια!!!
29-10-2010 Χάρης και Κατερίνα.
Εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από τις σφαίρες των «γουρουνιών». Σ’ αυτόν τον πόλεμο πολέμησε κι ο παππούς μου Μπούρμπος Γεώργιος. Είμαι 10 ετών και ξέρω τι σημαίνει πόλεμος.
Γεώργιος Κωστόπουλος, 4/7/2007
Πάντα θα θυμόμαστε τη γενναιότητα σας και θα προσπαθούμε να υπερασπίζουμε κι εμείς με τον ίδιο ζήλο την πατρίδα μας.
Έφη Σακκά, 6 ετών, 5/8/2007
Ιστορική μνήμη! Να θυμόμαστε όλοι! Να παραδειγματιζόμαστε όλοι! Να βελτιωνόμαστε όλοι!
Παναγιώτης Βασιλείου, Δήμαρχος Διακοπτού, 19/6/2007
Η ζωή είναι ένα πείσμα και ο θάνατος ένας θυμός. Η μνήμη αντιστέκεται σε κάθε μορφή εξουσίας, είναι η ίδια μας η ύπαρξη.
Δημήτριος Παπαχρήστος, Συγγραφέας, 8/7/2007
Οι μαρτυρίες και οι μνήμες οδηγός ειρήνης, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης.
Κωνσταντίνος Παπλωματάς, Εκπρόσωπος του ΔΣ της ΔΟΕ σε οργανωμένη
«Όσο ψηλά και αν επετάς
όσο αετός και αν είσαι
σαν δεν κοιτάζεις χαμηλά
ποτέ ψηλά δεν είσαι.»
Σ’ αυτούς που ήταν υπερόπτες.
Σ’ αυτούς που πήραν το αίμα του τόπου μου.
Ανώνυμος από Ζωνιανά Ρεθύμνου, 27/5/2007
Εδώ σταματά η λογική,
τα γόνατα λυγίζουν,
τα δάκρυα στερεύουν,
και γονατιστοί αναφωνούμε:
Αιωνία η μνήμη τους!
Διονύσιος Κεκάτος, Πρόεδρος ένωσης Κεφαλλήνων κ΄ Ιθακησίων Κηφισίας και Βορείων Προαστείων, 10/6/2007
Συγκλονισμένος κλίνω ευλαβικά το γόνυ μπροστά στα αθώα θύματα της θηριωδίας του ναζισμού και προσεύχομαι η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει ποτέ τέτοιες στιγμές. Μακάρι να βασιλεύει πάντα στην πατρίδα μας ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία.
Με τιμή,
Αναστάσιος Ευάγ. Κλέντες, Καθηγητής Γερμανικών Σ.Σ.Ε., 9/8/2007
Οτιδήποτε και να πω, δεν αντικατοπτρίζει την ωμότητα και την αθλιότητα που υπέδειξαν αυτοί οι «άνθρωποι» προς συνανθρώπους. Η ύπαρξη της λογικής που χαρακτηρίζει και ξεχωρίζει το ανθρώπινο ον, απουσιάζει απ΄ αυτά τα αγρίμια που λειτούργησαν παρά την ανθρώπινη φύση ταυτιζόμενοι με άλογα όντα. Βλέποντας τις επιπτώσεις αυτής της λυσσαλέας επίθεσης σε σωματικό αλλά και ηθικό επίπεδο, ας ελπίσουμε κριτήριο επίλυσης των μεταξύ μας διαφορών να ’ναι η εξεύρεση συμφωνιών και να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις που στόχο έχουν να βλάψουν το ανθρώπινο είδος.
Σοφία Δημητροπούλου, 17/8/2007
Έχω μείνει άφωνος με το γεγονός ότι τότε τα αδέλφια μοιράζονταν ακόμα και τα πεταμένα ψίχουλα, ενώ τώρα τα αδέλφια τρώγονται μεταξύ τους.
Τιμή και δόξα στους νεκρούς.
Αναστάσιος Συμεών, 22/8/2007
Σκοτώνω μόνο για να φάω και όχι για να αφαιρέσω τη ζωή κάποιου ανθρώπου. Οι Γερμανοί τότε σκότωσαν χωρίς λόγο ανθρώπους οι οποίοι ήταν άοπλοι. Νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από ζώα.
Αλέξανδρος Κοντογιάννης, Α.Ο. Μυκόνου, 26/8/2007
Προτιμήσαμε σήμερα μια βόλτα στην Αγία Λαύρα, στα Καλάβρυτα, στο Μέγα Σπήλαιο, γιατί η τηλεόραση «διδάσκει» αλλιώς την Ιστορία. Είμαστε περήφανοι που καταγόμαστε από αθώους και γενναίους Έλληνες, σήμερα φέραμε κοντά μας τα 2 παιδιά μας, 7 και 4 ετών, και κλείσαμε την τηλεόραση για να δουν από κοντά λίγη αληθινή ένδοξη ιστορία και παράτολμη θυσία!
Περικλής, Κωνσταντίνα, Νικόλας και Ελσύνη Παπαδοπούλου, 28/10/2007
Η ιστορία αυτού του τόπου είναι γραμμένη κάτω από κάθε πέτρα, μέσα σε κάθε σπίτι, γύρω από κάθε αυλή, κάτω από κάθε ακτίδα του ήλιου που βγαίνει καθημερινά... Η μνήμη και η γνώση είναι η μεγαλύτερη σφραγίδα για τη διατήρηση του έθνους μας! Είναι στο χέρι μας!
Αθηνά Κλάδη, 28/10/2007
Τόσος πόνος, τόσο αίμα, τόσες θυσίες... Για μια ελεύθερη χώρα, για ευτυχισμένα παιδιά, για ξένοιαστη ζωή! Κι όμως είμαστε εδώ χάρη σ’ αυτούς, ανατριχιάζουμε με όσα βλέπουμε και αισθανόμαστε τόση περηφάνεια και τόση ανάγκη να ουρλιάξουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ευχαριστώ. Πάντα ζωντανοί μες τις ψυχές μας! Δέος και ευγνωμοσύνη...
Βασίλης, Νέλλη, Κωνσταντίνος, Ελένη, Νίκος, Δέσποινα, 2/12/2007
Εξαιρετική δουλειά! Από τα πιο σύγχρονα μουσεία που έχει η χώρα μας!
Κλαίρη Τ., 2/12/2007
Γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα θα μείνει αθάνατη! Είναι αλήθεια τελικά ότι η «Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», αλλά αναρωτιέμαι αν άξιζε τόσος θάνατος για να ζούμε εμείς σήμερα χωρίς ιδανικά...
Όπως και αν έχει τους ευχαριστούμε πολύ... Μακάρι να τους μοιάσουμε... Αν χρειαστεί...
Γιώργος Γραμματικός, 8/12/2007
Μένω άφωνη! Το μεγαλύτερο έγκλημα της ανθρωπότητας του 20ου αιώνα. Τιμή σε αυτούς που έπεσαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι. Αιωνία η μνήμη τους. Συγγνώμη για τον γραφικό χαρακτήρα, είμαι συγκλονισμένη.
ΠΕΡ., 13/12/2007
Είναι κάτι που δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Μια έκθεση, ένα μουσείο ανεπανάληπτο. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό. Τέτοιες βαρβαρότητες δυστυχώς συνεχίζονται με άλλους ανθρώπους, σε άλλους τόπους.
Καλαβρυτινοί, είσαστε ένας ηρωικός λαός. Καλά κάνατε και ενταφιάσατε τον αγκυλωτό σταυρό-σημαία.
Αθηνά, 23/12/2007
Είναι απίστευτο τι μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος... Σχεδόν δεν αντέχει κανείς τώρα να δει τι άντεξαν αυτοί οι άνθρωποι τότε...
Σιωπή και γνώση. Τιμή και σεβασμός. Και ο Θεός να μην αξιώνει τον άνθρωπο να ζει τέτοιο πόνο. Αρκεί και ο άνθρωπος να θυμάται, να νιώθει που και που την ύπαρξη του Θεού.
Στράτος, Σοφία, 26/12/2007
Το μουσείο αυτό δείγμα και ανάμνηση της ιστορίας μας, αποτυπώνει στο μυαλό του Έλληνα εικόνες από ένα χθες για το μέλλον της Ελλάδας, για το σήμερα, που τόσο αίμα και τόσοι αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία πνίγηκαν και ξεχάστηκαν μέσα στο πνεύμα της παγκοσμιοποίησης, της ενωμένης Ευρώπης, των ενωμένων λαών... Η ειρήνη είναι προάσπιση και όνειρο του κάθε ανθρώπου. Όπως και όλη αυτή η ιστορία μας, η ελληνική ιστορία, η τιμή σ’ αυτούς τους ήρωες δεν πρέπει ποτέ να ισοπεδωθεί. Ας υπάρχουν πάντα τέτοιες μνήμες, έξω και μέσα σε μουσεία.
Βαρβάρα Μυλωνά, 27/12/2007
Συνήθως τα αρχαία μουσεία στους μαθητές περνούν αδιάφορα. Ως μαθήτρια νιώθω αυτήν εδώ την εποχή πολύ κοντά στη δικιά μου. Νιώθω τους ανθρώπους αυτούς, τον φόβο τους, φοβάμαι και εγώ. Αυτά, είναι πιο ανθρώπινα, πιο συγκινητικά, πιο δικά μας.
Μάρω Ηλιοπούλου, 2ο Λύκειο Λάρισας, 4/4/2008
Παππού, ήρθα στα Καλάβρυτα, στον τόπο που δεν θέλησες ποτέ να ξαναπάς μετά τον Γενάρη του ’44. Η εγγονή σου.
Αριάδνη Πολιτοπούλου, 30/11/2008
Καταπληκτική δουλειά! Υπέροχο ύφος, συγκινητικό και διακριτικά διδακτικό. Μοναδικό στήσιμο! Συγχαρητήρια σε όλους σας.
Χριστίνα από Χανιά, 5/1/2008
΄΄Λίγο Πριν΄΄

Λίγο πριν οι στρατιώτες
μου έβαλαν στο στόμα
ένα τσιγάρο· το έκανα όλο.
Μα άφησα μια τζούρα·
να καλοπιάσω τον Θεό.
Και έφυγε, μαζί με τον καπνό.
Ανώνυμος, 5/1/2008
Ευχαριστώ τον Θεό που με βοήθησε να έρθω να προσκυνήσω τον τόπο όπου έπεσαν υπέρ πατρίδος όλοι αυτοί οι ήρωες.
Ανώνυμος, 13/4/2008
Τι φρίκη! Τι δυστυχία! Γιατί; Προς όφελος ποιών τελικά; Ειρήνη... Ειρήνη! Ποτέ πιά πόλεμος! Οι συνέπειες του πολέμου είναι οδυνηρές. Εκτός όμως από τον πόλεμο με όπλα και υλικές απώλειες καθώς και ανθρωπίνων ζωών, υπάρχει και ένας ακόμη. Αυτός που γίνεται εδώ και χρόνια στη συνείδηση των νέων γενεών.

Αυτός της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις μορφές, προς όφελος όχι πάντα του λαού αλλά της ολιγαρχίας και της πλουτοκρατίας. Αυτά αργά ή γρήγορα γεννούν πολέμους!
Αθηνά Καραλίδου, 29/4/2008
Η μνήμη είναι ζωή. Η λήθη είναι θάνατος. Μπράβο στην αναβίωση αυτής της μνήμης.
Αναστασία, Γιολάντα, Αλέκος, Αντώνης, Νικόλαος, Έλενα, Μαρίζα, Θανάσης, 11/5/2008.
Κάνω προσπάθεια για να συγκρατήσω τα δάκρυα μου.
Ανώνυμος, 7/6/2008
Δεν έχω ζήσει, ποτέ, πιο ζωντανά την εμπειρία της αναπαράστασης και το χρονικό ενός πολεμικού εγκλήματος! Συγκλονιστικό στήσιμο βήμα-βήμα! Συγχαρητήρια! Ποτέ ξανά!
Δήμητρα Σμαρνάκη, Ευάγγελος Λαμπρόπουλος και ο μικρός Φίλιππος, 15/6/2008
Χρέος μας είναι να ζούμε με αξιοπρέπεια ώστε η θυσία των προγόνων μας να παίρνει καθημερινά νόημα και αξία.
Κατερίνα Σαββαΐδου, 19/7/2008
«Τον ανδρειωμένο μην τον κλαις
μήδε κι αν αστοχήσει
κι αν αστοχήσει μια και δυο
πάλι ανδρειωμένος είναι».
Κρητικό Ριζίτικο
Χρήστος, Κασσιανή, Θεοδώρα, Αντώνης, 13/8/2008
Αν και συνταξιοδοτήθηκα ως εκπαιδευτικός, δεν γνώριζα όλα αυτά που το Μουσείο Καλαβρύτων διδάσκει στις επερχόμενες γενιές. Μπράβο και θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές του θαυμάσιου αυτού Μουσείου.
Χ. Α, Ζήσιμος, Λαμία, 18/8/2008
Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ειρήνη. Κάθε στρατιώτης ο οποίος πατάει την σκανδάλη, γίνετε αυτόματα και δολοφόνος.
Γιάννης Κομιανός (Ξενιτεμένος στη Γερμανία, ο οποίος γνώρισε και πολλούς ειρηνικούς Γερμανούς), 4/9/2008
Κάτω από το βλέμμα των θυμάτων ντρέπομαι που ανήκω στη σημερινή κοινωνία. Στην κοινωνία που δεν μας δίνει ιδανικά και αίσθημα πατριωτισμού. Αιωνία η μνήμη αυτών των ηρώων!
Ιωσηφίνα Περπινιά, 19/9/2008
«ΗΜΙΘΕΟΙ ΚΑΛΕΟΝΤΑΙ ΤΟ ΤΕΝΟΣ ΤΟΥΤΟ ΤΩΝ ΒΡΩΤΩΝ».
Παναγιώτης Κωστούρος, Βέλο Κορινθίας, 26/10/2008
Όταν οι ανίερες σκέψεις γίνονται σφαίρες,
όταν οι σφαίρες γίνονται πληγές και αίμα,
όταν το αίμα γίνεται λυγμός και δάκρυ,
όταν το δάκρυ γίνεται εικόνα και μνήμη,
όταν η μνήμη γίνεται συγκινησιακή ένταση,
όταν η ένταση γίνεται μνημόσυνο,
τότε η καρδιά αναπαύεται,
τότε ο άνδρας δεν ξανακυλά σε ανίερες σκέψεις.
Αντ. Απ., 30/11/2008
«Των αθανάτων το κρασί
το‘πιατε σεις και μείνατε
ζωή σε σας ο θάνατος
κι ΑΘΑΝΑΤΟΙ θα μείνετε».
Στους απανταχού αθανάτους ήρωες της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ελίζα Περβανίδη, 8 ετών, Λάρισα, 1/2/2009
Μια ηλιόλουστη μέρα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ήρθαμε και μόλις άνοιξε η πόρτα του Δημοτικού Σχολείου ξεδιπλώθηκε μια άλλη μέρα μέσα στην καταχνιά, στην ομίχλη, βυθισμένη και μισοσβησμένη στη θύμηση μας. Ταρακουνηθήκαμε, συγκλονιστήκαμε. Είμαστε τυχεροί γιατί βρήκαμε αυτή την πόρτα ανοιχτή...
Δημήτρης, Πέπη, Κωστής, 21/12/2008
Είθε τα Καλάβρυτα να μην υποφέρουν ποτέ ξανά! Καταπληκτικός χώρος, μοναδικά οργανωμένος. Δεν έχουμε δει πιο όμορφο μουσείο νεότερης ιστορίας. Ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε είναι μοναδικά ιερός! Να μια φορά που η Ελλάδα τιμά σωστά τα παιδιά της!
Μαρία Αντωνοπούλου, Δημήτρης Ζαμπάτης, 11/2/2009
Η επανάσταση για την ελευθερία έχει αίμα ελληνικό. Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια έχουν αίμα ελληνικό. Νιώθω υπέροχα που κατάγομαι από τα Καλάβρυτα, είμαι σίγουρη ότι και να γύριζε ο χρόνος πίσω οι Καλαβρυτινοί θα αντιμετώπιζαν με το ίδιο σθένος Τούρκους - Γερμανούς και οποιονδήποτε βάρβαρο θα προσπαθούσε να μας λεηλατήσει. Έχουμε κουράγιο, δύναμη, αξιοπρέπεια, λεβεντιά. Τα χαρακτηριστικά μας είναι μοναδικά! Είμαστε κράτος ανάδελφο και αξιοζήλευτο. Τιμή και δόξα στην «μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων» όπως έλεγε και ο παππούς μου.
Μαρία Γκρεκ (εγγονή Νικολάου Θ. Νικολόπουλου), 5/7/2009
Μπαίνεις, βλέπεις, παίρνεις τον πόνο σου και φεύγεις. Τίποτε άλλο!
Ευγένιος, Δήμητρα, 8/8/2009
Έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μπορεί να δει κανείς κάτι τόσο άρτιο, σχεδόν τέλειο, στον Ελλαδικό χώρο! Μπράβο!
Παναγιώτα Λιάκου, 18/8/2009
Συγκλονιστικό! Μνήμες, πόνος, τιμή και ελπίδα σμίγουν ως θύμηση για το παρελθόν και προοπτική για το μέλλον. Εξαιρετικό μουσείο.
Ι. Ιωσήφ, Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, 13/12/2009
Αν και ήμουνα τότε μόνο τεσσάρων ετών, αισθάνομαι πίκρα στην ψυχή μου για την πράξη του λαού μου. Ελπίζω να είναι ένα μάθημα για το αύριο, για πάντα, για να αγωνίζεται ο Γερμανός για την παγκόσμια ειρήνη.
Hermann Blauth, 25/8/2009
Αυτό το μουσείο είναι ότι πιο συγκλονιστικό και συγκινητικό έχω ζήσει. Αυτό το μουσείο είναι το μόνο πράγμα που με συνδέει με εκείνα τα χρόνια και είμαι πάρα πολύ περήφανη που το επισκέφθηκα. Τώρα πια ξέρω την ιστορία του τόπου μου που τόσο αγαπώ. Υπόσχομαι να μην ξεχάσω ποτέ αυτήν την εμπειρία.
Ελένη Αναστασοπούλου, 11 ετών, 1/5/2010
Επισκεφθήκαμε το Μουσείο αυτό και συγκινήθηκα πολύ όταν είδα το βλέμμα της κόρης μου να κοιτά με πόνο τα πεινασμένα παιδάκια. Πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά μας, τα Ελληνόπουλα όλα! Να μην αφήνουμε να ξεχάσουν.
Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, 5/1/2010
Εκπληκτική δουλειά. Εφάμιλλη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών! Διατηρείστε το και συνεχίστε. Επιτέλους, κάτι φαίνεται να λειτουργεί σ’ αυτόν τον έρημο τον τόπο.
Ε. Μαρουλάκης, εκπαιδευτικός, Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, 24/1/2010
Δυνατός τόπος, δυνατοί άνθρωποι, τρομερή θηριωδία. Αυτό που έγινε στα Καλάβρυτα δείχνει ότι το μεγαλύτερο θηρίο στο κακό είναι ο άνθρωπος και το μεγαλύτερο θηρίο στην αντοχή πάλι ο άνθρωπος. Σ’ αυτό το μέρος δόθηκε πόνος σκληρός, αυτό που λένε να μην δοθεί τόσος πόνος όσος ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει είναι φοβερό.
Ανώνυμος, 13/3/2010
Όταν έφθασα στα Καλάβρυτα, αισθάνθηκα μια έντονη συγκίνηση. Κατά την επίσκεψη στο Μουσείο η συγκίνηση αυτή κορυφώθηκε. Με παρηγόρησε όμως το γεγονός ότι τα Καλάβρυτα δεν είναι μόνο τόπος εθνικής μαρτυρίας αλλά και τόπος Εθνικής Αντίστασης.
Ιωάννης Τέντες, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, 15/5/2010
«Αυτά τα γεγονότα δεν πρέπει να ξεχαστούν καθώς χαράζουμε ένα λαμπρότερο μέλλον μαζί. Ζήτω το Ελληνικό έθνος».
Stephen Harper Πρωθυπουργός Καναδά 29/5/2010
Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Στην Ελλάδα που είναι κάθε μέτρο και θυσία Ελλήνων υπέρ της ελευθερίας τους, αποτελείτε φωτεινό παράδειγμα οργάνωσης της μνήμης με παρατιθέμενα κριτήρια από αυτό το απίστευτο μαρτύριο των Καλαβρυτινών. Έχω συγκλονιστεί και σοκαριστεί. Θέλω να κλάψω και δεν μπορώ. Δεν βγαίνουν δάκρυα, μόνο οργή.
Με εκτίμηση,
Σοφία Β., Καθηγήτρια, 26/3/2011
Συγκλονιστικό Μουσείο! Αίσχος για την επωδό της «ανθρώπινης» κτηνωδίας. Υπερηφάνεια και ατελείωτος θαυμασμός γι’ αυτούς που κράτησαν την ελπίδα ζωντανή και που αψήφησαν τον θάνατο με την φλόγα της ελευθερίας στα μάτια τους...
Άννα και Νίκος, 26/3/2011
Ίσως το πιο συγκλονιστικό μουσείο που έχω επισκεφτεί μετά το Άουσβιτς και το Birkenau στην Κρακοβία. Η ιστορία της Ελλάδας ζωντανή μέσα σε ένα ηρωικό δημοτικό σχολείο.
Μ. Κ., 13/7/2011
Επισκέφθηκα τον χώρο τούτο συγκινημένος και φεύγω συγκλονισμένος. Σ’ ένα τέτοιο χώρο, όπου μιλά η ιστορία και η ψυχή των ανθρώπων, τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους έφτιαξαν και διευθύνουν αυτό το υπέροχο Μουσείο που αποτελεί μοναδική κιβωτό για τη συλλογική μνήμη των Ελλήνων.
Μάκης Εξαρχόπουλος, Δημοσιογράφος - Ερευνητής σε θέματα πολιτισμού, 20/7/2011
Με μεγάλη συγκίνηση επισκέφτηκα τον χώρο θυσίας των Καλαβρυτινών. Ευχαριστώ τον βουλευτή Θανάση Παπαδόπουλο και τον δήμαρχο και φίλο Γιώργο Λαζουρά για την φιλοξενία τους.
Βασίλης Ζορμπάς Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, 4/12/2011
Περπάτησα σε κάθε αίθουσα του σχολείου αυτού με δέος, τιμή και θλίψη... «Ένα δάκρυ άφησα εις μνήμην των θανόντων, όλοι δικοί μου είναι...»
Βασιλική Πλεμμένου, 14/8/2011
Στη ζωή σε κάποιους πέφτει ο κλήρος να πρέπει να πολεμήσουν και άλλοι τον τραβάνε μόνοι τους. Τους πρώτους τους καλώ αγωνιστές της ζωής. Τους δεύτερους της μνήμης. Ευλογία για κάθε άνθρωπο είναι να τους γνωρίσει. Είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο, ο σπόρος της θέλησης και της αγάπης για ζωή αληθινή θα ποτίσει σίγουρα κάποιο περιβόλι στην καρδιά του. Όταν όμως συναντά σε έναν και μόνο άνθρωπο και τους δύο αγωνιστές, τότε αυτό δεν είναι μόνο ευλογία. Είναι θείο δώρο. Είναι τιμή και ευθύνη.
Σας ευχαριστώ που με τιμήσατε με την παρουσία της Μνημοσύνης μπροστά μου. Γεμάτος ευθύνη σας λέω: Γειά χαρά δάσκαλε Χ. Φ. Ο πιο ταπεινός μαθητής σου.
Δημήτρης, 26/12/2011
Εξαιρετική δουλειά στο στήσιμο του μουσείου. Ο συνδυασμός των τεκμηρίων του παρελθόντος και της σύγχρονης τεχνολογίας συντελεί στο να έχει ο επισκέπτης μια ιδιαίτερη εμπειρία.
Ανώνυμος, 26/2/2012
Συγκλονίστηκα κυριολεκτικά! Αν και γνώριζα από τα σχολικά βιβλία, τις αφηγήσεις των γονέων μου και από τα ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης το Ολοκαύτωμα, τώρα το βίωσα πραγματικά. Ευγνωμοσύνη, δέος και πολύ άγρια, συγκλονιστικά συναισθήματα θα με ακολουθούν σε όλη μου τη ζωή.
Ελένη Κογιάννη, 1/9/2012
Λυπάμαι που είμαι αναγκασμένη να μεγαλώνω σε μια γενιά που δεν έχει σεβασμό προς την πατρίδα μας και για όλα αυτά που χρειάστηκε να συμβούν έτσι ώστε να είμαστε εδώ εμείς σήμερα...
Με μεγάλη σιγουριά τολμώ να πω ότι είναι το πιο «ζωντανό μουσείο» που μέχρι τώρα έχω επισκεφθεί.
Κωνσταντίνα Λιατάκη - Καϊάφα, 12/12/2012
Ήρθα χαρούμενη σε ένα μουσείο... για επίσκεψη.
Έφυγα σφιγμένη...
Μακάρι κάθε μουσείο να μας το έκανε αυτό.
Γ. Τ., 6/4/2013
Τέταρτη φορά που επισκέπτομαι το Μουσείο και νιώθω την ίδια συγκίνηση.
Συνεχίστε αυτό το πολύτιμο έργο σας.
Ελένη, Κύπρος, 27/7/2013
Είναι η δεύτερη επίσκεψη μου στα Καλάβρυτα και δη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, για να τιμήσω την μνήμη των εκτελεσθέντων του ’43 από τους Γερμανούς Ναζί. Σ’ αυτήν την δεύτερη επίσκεψή μου, εντυπωσιάστηκα αλλά και έμαθα πολλά από την ξενάγηση που μας έκανε ο κύριος Θανάσης Παπαδόπουλος (πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων). Τον ευχαριστώ θερμά για τη ξενάγηση, την φιλοξενία, καθώς επίσης και για τη συμβολή του στην διεκπεραίωση της ολοκλήρωσης του Μουσείου, το οποίο είναι ένα σύμβολο μνήμης, ιστορίας αλλά και ειρήνης.
Είθε η ειρήνη και η ομόνοια να σκεπάζουν όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας μας!
Κωνσταντίνα Αδάμου, Ιστορικός, Δημοτική Σύμβουλος Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, 13/12/2013
Τιμή και δόξα στη μνήμη των μαρτύρων της ελευθερίας του λαού μας. Σ’ αυτό το οδοιπορικό της μνήμης φαίνεται ότι η Καλαβρυτινή γη και τα παιδιά της είχαν επιλεγεί από την ιστορία να προσφέρουν μεγάλο φόρο αίματος. Κλείνω ευλαβικά το γόνυ μου σ’ αυτό το μνημείο, που μαρτυρά στον κόσμο την βαρβαρότητα των Ναζί και τις συνέπειες του πολέμου. Η θυσία σας μας οδηγεί και μας εμπνέει.
Θανάσης Νταβλούρος, Βουλευτής Αχαΐας, 26/7/2013
Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, Ολοκαύτωμα του ανθρώπινου γένους από κτήνη που ενώ αρνούνται να ζητήσουν εμπράκτως συγνώμη, επισκέπτονται ως τουρίστες τον τόπο που πότισαν με αίμα. Οι νεκροί των Καλαβρύτων, οι εκτελεσθέντες από τους αιμοσταγείς Ναζί είναι συγγενείς όλων των Ελλήνων.
Πάνος Καμμένος, Αρχηγός Ελληνικού Κοινοβουλευτικού Κόμματος,
Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα μπω σε ένα μουσείο χαμογελώντας και θα βγω κλαίγοντας. Έχετε απεικονίσει την ιστορία σε εικόνες και βίντεο έτσι ώστε να την ζεις τώρα! Μπράβο, να συνεχίσετε έτσι!
Γρηγόρης, Βαρβάρα, 29/1/2014
Όποιος δεν μαθαίνει από την ιστορία, αναγκάζεται να την ξαναζήσει.
Γιάννης, 30/3/2014
Θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να φέρνει όλους τους μαθητές εδώ, για να μάθουν την ιστορία του Ναζισμού κυρίως. Πρέπει να γίνει μάθημα για όλους μας αυτό το μουσείο. Ειδικά στις μέρες μας που ο Ναζισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος...
Αγγελική Κομπογιάννη, Καρπενήσι, 11/4/2014
Όμορφος χώρος, σωστά τοποθετημένες οι εικόνες και η επεξήγηση τους. Επειδή όμως ξέρω γεγονότα που μου έχει εξιστορήσει ο παππούς μου, ο οποίος είχε ζήσει την Κατοχή και τον Πόλεμο του 1940 με τους Γερμανούς, αυτό που με έκανε να αισθανθώ άσχημα, ήταν που είδα το σύμβολο του Ναζισμού που κρεμόταν στον τοίχο του μουσείου, όπως και η σημαία τους με ζωντανά χρώματα μέσα στον υποτιθέμενο τάφο.
Δεν θα ήθελα να υπάρχει τίποτα από αυτούς στη χώρα μας, ούτε σύμβολα, ούτε άνθρωποι, ούτε η κουλτούρα τους.
Με εκτίμηση,
Ι. Σέργη, 19/4/2014
Δεν έχω πάει σε πολλά μουσεία λόγω της ηλικίας μου! Αυτό το μουσείο μου έμαθε πράγματα που πλέον δεν διδάσκονται σε εμάς. Χαίρομαι που ήρθα και το είδα, ήταν συγκλονιστικό. Ένα εξαιρετικό μουσείο που θα προτείνω και θα ξαναεπισκεφτώ. Ευτυχώς που υπάρχουν οι άνθρωποι αυτοί που έφτιαξαν το μουσείο αυτό, έμαθα λίγη από την ιστορία μου.
Ηλέκτρα Σκοτίδη, 13 ετών, 16/3/2014
Στη ζωή μας έχουμε επισκεφτεί αρκετά μουσεία, ποτέ όμως ένα τόσο «ζωντανό». Η ξενάγηση και το στήσιμο αυτού του μουσείου μας άγγιξε και μας προκάλεσε συναισθήματα, κάτι που δεν κατάφερε κανένα άλλο. Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την καταπληκτική ξενάγηση και την προθυμία σας να μας δεχτείτε εκτός ωραρίου.
Στον πόλεμο, όπως είπατε, υπάρχουν μόνο θύματα και η υποχρέωση των επόμενων γενεών είναι να μην διαγράφει και σκίζει σελίδες από το βιβλίο των αναμνήσεων...
Σας ευχαριστούμε!!
Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή (Β΄ Λυκείου 2013-2014), 28/4/2014
Το Μουσείο είναι συγκλονιστικό. Η δουλειά εδώ είναι καταπληκτική, φαντάζομαι χάρη στον κύριο Φωτεινόπουλο. Μόνο όταν επισκεφτεί κανείς αυτόν τον χώρο αντιλαμβάνεται ζωντανή την ιστορία μας.
Ηλίας Τσολάκος, Δέσποινα Σταματούκου, 26/8/2014
Θεωρώ ότι η θέση του αγάλματος της γυναίκας με τα παιδιά που προσπαθεί να σύρει το σώμα του συζύγου της είναι σε εντελώς λάθος θέση. Έχω επισκεφθεί τα Καλάβρυτα πάρα πολλές φορές (πρώτη φορά το μουσείο) αλλά πρώτη φορά βλέπω ένα εκπληκτικό γλυπτό που δυστυχώς βρίσκεται στη χειρότερη θέση. Ο φυσικός χώρος του γλυπτού είναι κάπου αλλού, όχι εκεί που το τοποθετήσατε. Ίσως στον χώρο εκτέλεσης, ίσως στην πλατεία του χωριού.
Κ. Φωτεινάτος, 29/11/2014
Πάρα πολύ ωραίο το μουσείο. Φεύγω γεμάτη ιστορία και στεναχώρια. Ευχάριστη επίσκεψη λόγω της δουλειά σας, αλλά η ψυχή μου μαύρισε φεύγοντας από εδώ. Θα ξανάρθω όταν με το καλό κάνω παιδιά. Αλλιώς να είστε όλοι καλά!
Μ.Α., 6/12/2014
Ήταν μια μοναδική εμπειρία! Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε, ίσως με τον πιο όμορφο τρόπο, το σκληρό και μακάβριο πρόσωπο του φασισμού. Η χώρα μας υπέφερε πολλά από τους Γερμανούς και καλό είναι να τα γνωρίζουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ!
Ανώνυμος, 4/3/2015
Να γνωρίζουν όσοι προσποιούνται άγνοια. Να είμαστε έτοιμοι να φωνάξουμε «ποτέ πια».
Νίκος Τόσκας, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, 17/4/2015
Με την ευχή να μαθαίνουν οι νεότεροι από τις θυσίες των προγόνων τους.
Συγχαρητήρια για το μουσείο, μπράβο στους φορείς του τόπου και στους ευγενέστατους υπαλλήλους του μουσείου.

Με εκτίμηση
Περιβαλλοντική Ομάδα Μαθητών 4ου Γυμνασίου Γλυφάδας, 12/3/2015
Όλα τα αξιοθέατα έχουν κάποια αξία, αλλά αυτά που μόλις κατάφεραν να δουν τα μάτια μας δεν ξεχνιούνται. Πάντα θα σκέφτομαι και θα θυμάμαι τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι για εμάς τους Έλληνες!!!
Ειρήνη, 10 ετών, 5/4/2015
Εξαιρετική δουλειά! Θερμά Συγχαρητήρια. Ισάξιο ευρωπαϊκών!
Νώε Γιουσουρούμ, Βρυξέλλες, 7/6/2015
Η ξενάγηση ήταν πολύ συγκινητική. Πραγματικά ρίχνει φως σε ένα γεγονός για το οποίο δεν γνωρίζουν αρκετοί άνθρωποι εκτός Ελλάδας. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει.*
Matthew Dalton, Δημοσιογράφος της Wall Street Journal, 8/4/2015
Κλείνω ευλαβικά το γόνυ στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την ελευθέρωση της Πατρίδας από την Γερμανική Κατοχή. Θα τους θυμόμαστε πάντα. Οι Έλληνες συγχωρούμε αλλά δεν ξεχνάμε. Συγχαρητήρια στον Δήμο που διατηρεί τόσο ζωντανό το Μουσείο. Ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο για την ουσιαστική ενημέρωση και ξενάγηση στο χώρο του Μουσείου.
Ευτέρπη Κουτζαμάνη, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, 13/6/2015
Στη μνήμη τους
Αέναες φιγούρες ιδεογράμματα
Μας γνέφουν ψιθυρίζοντας
Ζήστε για εμάς, για εμάς
Τα παιδιά των Καλαβρύτων
Που σταμάτησε η ζωή μας
Στις 13 Δεκέμβρη του 1943
Ελένη Ι. Μπερτσάτου-- Λογοτέχνης Καλάβρυτα 13.12.15
Στην Ιερή μήνη των σεπτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.
Δεν ξεχνάμε - Ποτέ ξανά
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος 13 Δεκεμβρίου 2015
Οι σύλλογοι βετεράνων ποδοσφαιριστών Πειραιά και Λέσβου επισκεπτόμενοι το μουσείο αποκόμισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων, καμαρώνουν για την ελληνική καταγωγή τους και ευελπιστούν σε καλύτερες μέρες.
Σας ευχαριστούμε για την ξενάγηση
Οι βετεράνοι ΕΠΠΠ
Τρομερή εμπειρία για μένα και τους φίλους μου από την Κίνα. Σκέφτηκαν αμέσως τις θηριωδίες της Ιαπωνίας και ταυτίστηκαν. Ειδικά η τελευταία αίθουσα ήταν γροθιά στο στομάχι.
Ηλιάνα, Αθήνα (25.3.2016)
Επίσκεψη στον παππού μου
26.3.2016 Γιώργος Αναγνωστόπουλος ετών 7
Στους παππούδες που δεν γνώρισα
Χοντροθανάσης Χρίστος
Χοντροθανάσης Στέλιος
Αθανάσιος Γιαννέλος (27/3/16)
Όχι πια ρατσισμός, όχι πια bullying, όχι πια πείνα και όχι πια ΠΟΛΕΜΟΣ
(1.4.2016)
Οι πληγές επουλώνονται
Τα σημάδια και τα γεγονότα μένουν
Μένουν θυμίζουν και πονάν
Μα έτσι είναι η ζωή δύσκολη
Όμως μπορείς να βγεις από αυτήν νικητής;
Και αν ναι, πώς;
Ιωάννα Μερετούδη- Μαθήτρια Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών
Καταπληκτική και φιλόξενη
Ατμόσφαιρα, με τα κατάλληλα
Εφόδια για ευαισθητοποίηση και
Συγκίνηση όλων μας. Πλήρως
Αντιπροσωπευτικό του δράματος
Και τιμητικό προς τους νεκρούς του.
Ελπίζουμε το έργο σας να επεκταθεί
Κι αποκτήσει κι άλλο ευαίσθητο κοινό.
Αθήνα, 5ο Λύκειο Ν. Σμύρνης 16.4.2016
Η συγκίνηση μεγάλη. Η οδύνη μεγάλη για αυτά που πέρασαν οι πατριώτες μας.
Συγχαρητήρια στους εμπνευστές του μουσείου, που μας θυμίζει τις τραγικές στιγμές.
Για τον σύλλογο ποντίων Ελευσίνας « Nέα Τραπεζουντα» Η πρόεδρος Σοφία Κοσμίδη (3.5.2016)
Υπέροχη αισθητική, συγκλονιστική μαρτυρία που δείχνει την κτηνωδία στην οποία οδηγούνται οι άνθρωποι από τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Αν οι άνθρωποι διδάσκονταν από την Ιστορία και τις τραγωδίες τους, θα είχαν αποκλείσει από τις επιλογές τους κάθε βίαιη και ολοκληρωτική πρόθεση και πρακτική. Ελπίζω αυτό το εξαιρετικό μουσείο να διδάσκει όσους το βλέπουν τι σημαίνει φασισμός και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της βίας.
Μιλτιάδης Καρπέτας, Δήμαρχος Μεταμόρφωσης (3.5.2016)
Τι είναι αυτό που διακρίνει το θύμα από τον θύτη? Είναι σίγουρα αυτό το καθαρό βλέμμα που σε κοιτάει από την γκριζόμαυρη φωτογραφία. Ένα βλέμμα που κοιτάει αθώο και χαμογελαστό που ατενίζει γλυκά και χωρίς φόβο την αιωνιότητα.
Ο θύτης δεν κοιτά. Το βλέμμα του χάνεται κόκκινο σαν το άδικο αίμα που έχυσε.
Η μοίρα των τυράννων γράφεται «επί ασπαλάθων» μας λέει ο Σεφέρης μνημονεύοντας τον Αριστοτέλη.
Εκεί γράφεται το δικό τους τέλος.
Αυτό κάνει τη διαφορά.
(5.5.2016)