Image


 

Σχεδιάζετε μια επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος; Πληροφορίες


 


Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Επίσκεψη

  • Image
Σ' αυτό το συμβολικό κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας.

Μνήμης Απάνθισμα

  • Image
Λόγοι-επετειακές ομιλίες, άρθρα, επιστολές, μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα (πεζά-έμμετρα), δημοσιεύματα κ.α.

Νέα

Απεβίωσε Ο Νικόλαος Χάμψας (1933 -2026), Οδοντίατρος. Υπήρξε κι αυτός, όπως άλλωστε και εκατοντάδες συμπατριώτες του, θύμα της ναζιστικής θηριωδίας. Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το έτος 1933 από τον Παναγιώτη Χάμψα, ιατρό, από την Γουμένισσα Καλαβρύτων και την Ελένη Αθανασίου, διδασκάλισσα, από την Πάτρα. Είχε άλλα τέσσερα αδέλφια: τον Δημήτρη (Εκτελέσθηκε), τον Αριστόβουλο(Εκτελέσθηκε), τον Γιώργο και την Μαρούλα.
ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026  το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό:  09:00 π.μ. –16:00 μ.μ.
Καλάβρυτα 18-02-2026 Αριθ. Πρωτ. 29Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ ΗΠρος:Όπως ο πίνακας Αποδεκτών
Ιστορική ομιλία (από στήθους) της πρυτάνεως κας Γλύκατζη-Αρβελέρ στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτωνστις13.12.2000. (Παρουσία του αειμνήστου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του αγωνιστή της εθνικής αντίστασης Μανώλη Γλέζου)
Εφαρμογή ΞενάγησηςΛήψη στο App Store Αποκτήστε το στο Google Play

Περισσότερα ...

Εκδόσεις Μουσείου

  • Image
Από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έχουν εκδοθεί και διατίθενται...

Από το βιβλίο επισκεπτών

Επισκέφθηκα τον χώρο τούτο συγκινημένος και φεύγω συγκλονισμένος. Σ’ ένα τέτοιο χώρο, όπου μιλά η ιστορία και η ψυχή των ανθρώπων, τα πολλά λόγια περιττεύουν. Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους έφτιαξαν και διευθύνουν αυτό το υπέροχο Μουσείο που αποτελεί μοναδική κιβωτό για τη συλλογική μνήμη των Ελλήνων.
Μάκης Εξαρχόπουλος, Δημοσιογράφος - Ερευνητής σε θέματα πολιτισμού, 20/7/2011
Η ζωή είναι ένα πείσμα και ο θάνατος ένας θυμός. Η μνήμη αντιστέκεται σε κάθε μορφή εξουσίας, είναι η ίδια μας η ύπαρξη.
Δημήτριος Παπαχρήστος, Συγγραφέας, 8/7/2007
Η έκθεση σε κάνει να σκέφτεσαι με κάθε λεπτομέρεια το ολοκαύτωμα και όλους τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν. Οι προσωπικές μαρτυρίες είναι ιδιαίτερα συγκινητικές. Αυτοί οι άνθρωποι θυσίασαν τη ζωή τους για να έχουμε εμείς τώρα την ελευθερία μας. Τους αξίζουν πολλά μουσεία, ως ένδειξη σεβασμού.
Λαδά Χρυσάνθη Μητροπούλου Βέλβα 5-4-2011
με τη συχρηματοδότηση της Ελλάδα και της Ευρωπαϊκης Ένωσης