Image


 

Σχεδιάζετε μια επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος; Πληροφορίες


 


Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Επίσκεψη

  • Image
Σ' αυτό το συμβολικό κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας.

Μνήμης Απάνθισμα

  • Image
Λόγοι-επετειακές ομιλίες, άρθρα, επιστολές, μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα (πεζά-έμμετρα), δημοσιεύματα κ.α.

Νέα

Απεβίωσε ο ΤΣΕΝΤΟΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ [1927-2025] Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα το έτος 1927 από τον Κωνσταντίνο Τσεντούρο από το Σιγούνι και την Θεοδώρα Καδά από το Λουσικό (Χαμάκου). Είχε άλλες δύο αδελφές, την Ανδριανή (απεβίωσε το 2005) και την Μαρία (απεβίωσε το 1952-ούσα μαθήτρια). Μετά την καταστροφή, διέκοψε για λόγους επιβίωσης το σχολείο και εργάστηκε σκληρά σε διάφορες εργασίες (οργώματα, μεταφορά ξυλείας από το Χελμό για τους Πυρήνες της Στέγασης, μεταλλείο κ.ά). Ωστόσο, επανήλθε στα μαθητικά θρανία και επί θητείας του π. Ευσεβίου Κηπουργού ως Γυμνασιάρχου τελείωσε το Γυμνάσιο Καλαβρύτων.
Απεβίωσε στην Αμερική, όπου ζούσε η Καλαβρυτινή Παναγιώτα Κωστοπούλου- Γιαννούλια [Κοινωνική Λειτουργός].
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 9 Ιουνίου 2025το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό 09:00 π.μ. –16:00 μ.μ.
Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΓΕΛ Καλαβρύτων στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνής Ημέρας Μουσείων – 18 Μαΐου 2025-  με τίτλο: «“Οι νέοι μιλούν για τα Ολοκαυτώματα”» στις 13 Μαΐου 2025 στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων.
Εφαρμογή ΞενάγησηςΛήψη στο App Store Αποκτήστε το στο Google Play

Περισσότερα ...

Εκδόσεις Μουσείου

  • Image
Από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος έχουν εκδοθεί και διατίθενται...

Από το βιβλίο επισκεπτών

Τέταρτη φορά που επισκέπτομαι το Μουσείο και νιώθω την ίδια συγκίνηση.
Συνεχίστε αυτό το πολύτιμο έργο σας.
Ελένη, Κύπρος, 27/7/2013
Αν και συνταξιοδοτήθηκα ως εκπαιδευτικός, δεν γνώριζα όλα αυτά που το Μουσείο Καλαβρύτων διδάσκει στις επερχόμενες γενιές. Μπράβο και θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές του θαυμάσιου αυτού Μουσείου.
Χ. Α, Ζήσιμος, Λαμία, 18/8/2008
Όμορφος χώρος, σωστά τοποθετημένες οι εικόνες και η επεξήγηση τους. Επειδή όμως ξέρω γεγονότα που μου έχει εξιστορήσει ο παππούς μου, ο οποίος είχε ζήσει την Κατοχή και τον Πόλεμο του 1940 με τους Γερμανούς, αυτό που με έκανε να αισθανθώ άσχημα, ήταν που είδα το σύμβολο του Ναζισμού που κρεμόταν στον τοίχο του μουσείου, όπως και η σημαία τους με ζωντανά χρώματα μέσα στον υποτιθέμενο τάφο.
Δεν θα ήθελα να υπάρχει τίποτα από αυτούς στη χώρα μας, ούτε σύμβολα, ούτε άνθρωποι, ούτε η κουλτούρα τους.
Με εκτίμηση,
Ι. Σέργη, 19/4/2014
με τη συχρηματοδότηση της Ελλάδα και της Ευρωπαϊκης Ένωσης