Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνικά

Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη

Τον Νοέμβριο του 2001 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού  είναι να προάγει την διαφορετικότητα αλλά και τον διάλογο ανάμεσα στους λαούς.

Ο πολιτισμός αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα,  βασικό κοινωνικό αγαθό και σημαντικό παράγοντα της οικονομίας και της κοινωνίας. Συμβάλει στη διαμόρφωση ατομικής και συλλογικής συνείδησης, ενώ παράλληλα αποτελεί φορέα αξιών αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα ενός λαού. Την ίδια στιγμή αποτελεί κοινό τόπο ότι η παιδεία συμπορεύεται και είναι αρωγός του πολιτισμού. Σε μια αέναη σχέση αιτίας και αποτελέσματος ο πολιτισμός παράγει παιδεία και η παιδεία με τη σειρά της τα έργα τέχνης και πολιτισμό.

Κατά την περίοδο που διανύουμε ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος της τυποποίησης και της εμπορευματοποίησης με την ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού που οδηγεί στην αλλοίωση του αυθεντικού χαρακτήρα του πολιτισμού και στη μετατροπή του σε προϊόν προς κατανάλωση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ας γίνει λοιπόν, το έναυσμα που θα κινητοποιήσει όλους εμάς για την προστασία του και την ένταξή του πρακτικά και ουσιαστικά στην καθημερινότητα, ώστε σταδιακά να συνιστά αναπόσπαστο μέρος της.

Κατηγορία