Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνικά

Επίσκεψη Κινεζικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο

Στις 7 Απριλίου 2018- Μ. Σάββατο- ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zou Xiaoli επικεφαλής φίλων και συνεργατών  του  επισκέφθηκαν το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ξεναγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου από τον κ. Σάββα Καζάνη, Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο, και συγκλονίστηκαν από το αφήγημα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου 1943.

Ο κ.  Zou Xiaoli, κατά τη διάρκεια  της συνομιλίας μας, αποκάλυψε ότι η 13η Δεκεμβρίου αποτελεί ημέρα εθνικής μνήμης και στην Κίνα για τα θύματα του βιασμού και της σφαγής 300.000 κατοίκων της πόλης Ναντσίνγκ- πρώην πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Κίνας,  κατά την περίοδο του δεύτερου Σινοϊαπωνικού Πολέμου το 1937. «Αυτή η κοινή, όπως είπε, τραγική εμπειρία των δύο  πόλεων, των Καλαβρύτων και της Ναντσίνγκ-ας γίνει αφορμή για τα δύο Μουσεία, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και το Μουσείο για τα Θύματα της Σφαγής της Ναντσίνγκ να αναζητήσουν δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας πάνω σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού προς όφελος των λαών μας. Κι εγώ, τόνισε, σ’ αυτήν την προσπάθεια θα είμαι αρωγός».

Τέλος, μετά την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ο κ. Zou Xiaoli αποτύπωσε και γραπτώς στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου συναισθήματα και σκέψεις:

“We wish to express our heartfelt condolences to the victims of the Kalavryta massacre. We ought to bear in mind the history safeguard peace and achieve common development and prosperity of our countries with ancient civilization with joint efforts“

ZOU XIAOLI

Ambassador of the P.R.C. to the

Hellenic Republic

“Επιθυμούμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα θύματα της σφαγής των Καλαβρύτων. Πρέπει να έχουμε κατά νου την ιστορία, να διασφαλίσουμε την ειρήνη και να επιτύχουμε την κοινή ανάπτυξη και ευημερία των χωρών μας με τον αρχαίο πολιτισμό με κοινές προσπάθειες”.

ZOU XIAOLI

Πρέσβης της Λαϊκής  Δημοκρατίας της Κίνας στην

Ελληνική Δημοκρατία.

Κατηγορία