Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μαρτυρική Πόλη

Χορτιάτης, 2 Σεπτεμβρίου 1944

Το Ολοκαύτωμα

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 ξημερώνει για τον Χορτιάτη ένα συνηθισμένο Σάββατο. Οι κάτοικοί του ξυπνούν ξεκινώντας τις δουλειές της καθημερινότητάς τους. Πολλοί φεύγουν έξω από το χωριό για τις συνηθισμένες αγροτικές εργασίες.

Σούβαρδο, 10 Δεκεμβρίου 1943

Το Σούβαρδο είναι ένα όμορφο χωριό των Καλαβρύτων που βρίσκεται στους πρόποδες του Χελμού κτισμένο σε υψόμετρο 1.250 μ. σε απόσταση 13χλμ. από τα Καλάβρυτα.

Χαρακτηριστικά του τόπου είναι το πυκνό ελατοδάσος που  περιβάλλει το χωριό,η πλούσια πανίδα,τα κρυστάλλινα νερά των πηγών του και η απέραντη θέα.

Παραμυθιά, 29 Σεπτεμβρίου 1943

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ 49 ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, 29 - 9 -1943
Στη διάρκεια της τριπλής κατοχής για τη Θεσπρωτία, Ιταλικής, Γερμανικής, Μουσουλμανικής, η Παραμυθιά έζησε τις πιο εφιαλτικές και τραγικές στιγμές στη μακραίωνη ιστορία της. Η πιο αποφράδα ημέρα ήταν εκείνη που ξημέρωσε στις 29-9-1943.

Νίκαια, 17 Αυγούστου 1944

1Το Μπλόκο της Κοκκινιάς, Πέμπτη 17 Αυγούστου 1944

 
Κοντά στις 2:30 το πρωί ξεκινά το δράμα της ομαδικής σφαγής που θα ακολουθήσει όταν ανέβει ο ήλιος ψηλά. Δεκάδες γερμανικά καμιόνια περικυκλώνουν τις γύρω περιοχές που περικλείουν την Κοκκινιά, από Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Δαφνί και Ρέντη μέχρι Κερατσίνι, Φάληρο και Πειραιά, ο κλοιός σφίγγει.

Μανασσής, 23 Οκτωβρίου 1943

Ο Μανασσής είναι χωρίο του νομού Ιωαννίνων του δήμου Κεντρικού Ζαγορίου. Βρίσκεται στις βόρειες πλαγιές του Μιτσικελίου ανάμεσα στα χωριά Καλουτά και Δίκορφο. Ο πληθυσμός του είναι 37 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Λιδορίκι, 29 Αυγούστου 1944

'Eντονη είναι η παρουσία και η δράση, την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, των κατοίκων της περιοχής απέναντι στην Γερμανική κατοχή. Το Λιδορίκι κάηκε στις 29/8/1944 από τους Γερμανούς όπως και το Αιγίτιο και αποτελούν σύμβολα του αγώνα και της αντίστασης στους Γερμανούς εισβολείς.
Επίσημος δικτυακός τόπος Λιδορικίου: http://www.lidoriki.gr/

Κυδωνιά, 25 Οκτωβρίου 1941

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ

Αναγνώριση και ένταξη των τριών ορεινών χωριών των Κρουσίων στα ολοκαυτώματα της περιόδου 1941-1945.Συντάκτης: Β. Κωνσταντινίδης

Το ολοκαύτωμα των χωριών Κλειστό, Κυδωνιά και Αμπελόφυτο του νομού Κιλκίς στις 25 Οκτωβρίου 1941

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

Κλειστό, 25 Οκτωβρίου 1941

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΙΩΝ ΚΙΛΚΙΣ 

Αναγνώριση και ένταξη των τριών ορεινών χωριών των Κρουσίων στα ολοκαυτώματα της περιόδου 1941-1945.Συντάκτης: Β. Κωνσταντινίδης

Το ολοκαύτωμα των χωριών Κλειστό, Κυδωνιά και Αμπελόφυτο του νομού Κιλκίς στις 25 Οκτωβρίου 1941

Άνω Βιάννος , 14-15 Σεπτεμβρίου 1943

Στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή του τιμίου Σταυρού, οι Γερμανοί κύκλωσαν το χωριό Άνω Βιάννος και με τη βία οδήγησαν τους κατοίκους στην πλατεία. Πολλοί λίγοι κατάφεραν να διαφύγουν. Ενώ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν διανυκτερεύσει έξω από το χωριό ύστερα από την ανακοίνωση της προηγούμενης ημέρας που υποχρέωσαν τον Πρόεδρο να κάνει γνωστή σε όλους τους κατοίκους πως δεν θα πειράξουν όσους βρουν στα σπίτια τους. Πυκνοί πυροβολισμοί έπεσαν από τον Κουλέ και την Καβαλαρά.

Βαχός,14 Σεπτεμβρίου 1943

Οι Γερμανοί κύκλωσαν το Βαχό και συνέλαβαν όσους κατοίκους βρήκαν και τους οδήγησαν σε χείμαρρο στην ανατολική είσοδο του κάτω οικισμού του Βαχού. Άφησαν εκεί τα γυναικόπαιδα και πήραν του άντρες. Οδήγησαν τους άντρες στην πεζούλα του Πέτρου, κοντά στην Εκκλησία του Αφέντη-Χρηστού, τους έστησαν στη σειρά στον τοίχο και τους εκτέλεσαν.

Αργίνια, 10 Ιουνίου 1944

ΑΡΓΙΝΙΑ,«ΑΕΤΟΦΩΛΙΑ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ»
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤYΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΛΑΣΙΤΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΡΓΙΝΙΩΝ, ΙΟ ΙΟΥΝΙΟΥ 1944
«ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ», Δρος Ιστορικού Σπύρου Δημ. Λουκάτου, 3°ς Τόμος

Αετός, 11 Σεπτεμβρίου 1943

Η καταστροφή του Αετού

agvasΣτις 11 Σεπτεμβρίου 1943 οι Γερμανοί με συνεχείς βολές πυροβολικού καταστρέφουν το χωριό και στη συνέχεια μεταβαίνουν επί τόπου και το καίνε. Οι κάτοικοι το είχαν ήδη εγκαταλείψει μετά τις πρώτες βολές του πυροβολικού. Οι λίγοι γέροντες που έμειναν στο χωριό εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ή κάηκαν.

Άγιος Βασίλειος, 14 Σεπτεμβρίου 1943

agvasΜετά την εκτέλεση των κατοίκων στον Κρεββατά οι Γερμανοί μπήκαν στον Άγιο Βασίλειο και σκορπίστηκαν στους δρόμους βιαστικοί. 
Τοποθέτησαν ένα πολυβόλο πάνω στη στέγη του οστεοφυλακίου στην Κάτω άκρη του χωριού και ένα άλλο δίπλα στον Άγιο Τρύφωνα στην πάνω άκρη. Άνοιγαν τις πόρτες των σπιτιών άρπαζαν τους άντρες που έβρισκαν.

Αγία Ευθυμία, 9 Απριλίου 1943

Η Μάχη της Αγίας Ευθυμίας (8 Απριλίου 1943)

«..Την 8ην Απριλίου 1943, 15 στρατιώται ανήκοντες εις Ιταλικής φάλαγγαν εφονεύθησαν υπό ανταρτών. Χωρίς καμμίαν διαδικασίαν, τα δύο χωριά (Βουνιχώρα και Αγία Ευθυμία) ελεηλατήθηκαν και κατεστράφησαν δια μυδραλιοβόλων και χειροβομβίδων. Δεν εφείσθησαν δε ούτε τους αναπήρους του Αλβανικού πολέμου, ούτε έναν τυφλό γέροντα ηλικίας 90 ετών..»

Απόσπασμα από το βιβλίο«Θυσία της Ελλάδος και Εγκλήματα Κατοχής», Δημήτριος Μαγκριώτης- Αθήναι, αχρονολόγητο