Open: Tuesday - Sunday 09:00 to 16:00

Έφυγε ο Χρήστος Μητσόπουλος

Απεβίωσε ο Χρήστος Μητσόπουλος,  ο τελευταίος Διασωθείς από την ομαδική  εκτέλεση των κατοίκων της Ζαχλωρούς από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 8 Δεκεμβρίου 1943.

Γεννήθηκε στην Ζαχλωρού, το έτος 1926,  από τον Νικόλαο Μητσόπουλο – Κλειδούχο- και την Πολυξένη Σπυροπούλου από την Ζαχλωρού.  Είχε ακόμα έναν αδερφό τον Βασίλη. Το έτος 1952 διορίστηκε στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΣΠΑΠ, ΣΕΚ, ΟΣΕ) και εργάστηκε ως Kλειδούχος μέχρι το έτος 1981 που συνταξιοδοτήθηκε.

Το ίδιο έτος, 1952, παντρεύτηκε την Καλλιόπη Βασιλοπούλου από την Ζαχλωρού και απέκτησαν δύο παιδιά, την Πολυξένη Μητσοπούλου – Γαλάνη και την Βασιλική Μητσοπούλου – Καραπαναγιώτου, που τους χάρισαν τέσσερα εγγόνια και δύο δισέγγονα.

Στις 8/12/1943, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 10 κατοίκους στο χωριό Άνω Ζαχλωρού και 9 κατοίκους, στην Κάτω Ζαχλωρού, ενώ 4 κάτοικοι διασώθηκαν.
Ο ίδιος σε ηλικία 17ετών, υπήρξε μάρτυρας των γεγονότων της μαζικής εκτέλεσης των συμπατριωτών του. Τη δική του σωτηρία την οφείλει στη φιλευσπλαχνία ενός Αυστριακού στρατιώτη, ο οποίος τον βοήθησε να διαφύγει το θάνατο. Αυτή η συγκινητική του μαρτυρία που την περιγράφει με τρόπο συγκλονιστικό διασώζεται στο αρχείο του Μουσείου (ηχητικά και εντύπως) και έχει περιληφθεί στο βιβλίο “Στα Μονοπάτια της Μνήμης”, έκδοση Δ.Μ.Κ.Ο. 2010 – σελ. 88-94.

Ο Χρήστος Μητρόπουλος υπήρξε άνθρωπος προσηνής, καλοπροαίρετος, έντιμος, με περισσή  ευγένεια.  Αγαπούσε βαθιά τον τόπο του και όλους τους συμπατριώτες του .

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Μ.Κ.Ο. εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της αγαπημένης του γενέτειρας, της Ζαχλωρούς,  που θα τον σκεπάζει.

Αιωνία του η μνήμη.