Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνικά

ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αντιπολεμικού και Αντιπυρηνικού Αγώνα

ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αντιπολεμικού  και   Αντιπυρηνικού Αγώνα

-  Εν  μέσω πολέμου -

     36 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ. 

    1986 - 2022

    11 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Φουκοσίμα.  

        2011 - 2022

  

Ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986 στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας, έγινε το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα, μετά από πυρηνικά πειράματα.  (περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες περιοχές).  Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκοσίμα που συνεύη στις 4 Απριλίου του 2011, μολύνει με ραδιενέργεια, όχι μόνο τις παραπλήσιες περιοχές αλλά  όλο  τον  πλανήτη γη…   «Οι Αντιδραστήρες της Φουκοσίμα έχουν πλέον υποστεί ρωγμές και εκλύουν ακατάπαυστα ραδιενέργεια   στον αέρα, στο έδαφος, στη θάλασσα!!!». Ο Ειρηνικός ωκεανός έγινε   πλέον ένας πολεμικός  ραδιενεργός  ωκεανός!…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία  μας φέρνει στο νου τα μεγάλα ατυχήματα του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα και μας ωθεί να σκεφτούμε  τo  ανεξέλεγκτο των πυρηνικών εργοστασίων τα  οποία είναι  εν δυνάμει βόμβες και  μπορούν να εκραγούν  σε οποιεσδήποτε πολεμικές επιχειρήσεις και όχι μόνο, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

 

Αγαπητοί φίλοι, με αυτή την πρόσκληση - έκκληση, καλούμεθα να δημιουργήσουμε  μία ανοιχτή  ομάδα αγώνα κατά της  πυρηνικής ασυδοσίας και εκμετάλλευσης, να συμμετάσχουμε ισότιμα,  με έμπρακτο ενδιαφέρον σε έναν ενωτικό αγώνα για την προβολή και αντιμετώπιση  των πυρηνικών  προβλημάτων και για την καταδίκη των πολέμων, όπως αυτόν τον καταστροφικό  πόλεμο στην Ουκρανία και οποιωνδήποτε πολέμων που ισοπεδώνουν λαούς και πολιτισμούς... Να συγκροτήσουμε όλοι μαζί μία ανθρώπινη αλυσίδα υπεράσπισης της ζωής του  κάθε ατόμου, της κάθε χώρας και της κάθε κοινωνίας, που απειλούνται από αφανισμό, σε  οποιαδήποτε στιγμή,  από οποιοδήποτε πυρηνικό λάθος ή πολεμική επίθεση.  Όλοι μαζί να  διακηρύξουμε  με την παρουσία μας, με τα γραπτά μας, με τις υπογραφές μας και την φωνή μας, ότι ήμαστε ενάντιοι της ανέγερσης καινούργιων πυρηνικών εργοστασίων και ότι είμαστε υπέρ της κατάργησης παλαιών πυρηνικών εργοστασίων που βρίσκονται στις γείτονες βαλκανικές χώρες, αλλά και σε όλον τον άλλο κόσμο, όπως αυτών  στην Ιαπωνία, η οποία παρά το πυρηνικό ολοκαύτωμα του 1945 της Χιροσίμα και του  Ναγκασάκι, έχτισε δεκάδες τέτοιες κατασκευές θανάτου με αποτέλεσμα τον πυρηνικό όλεθρο της Φουκοσίμα, ( 4 Απριλίου 2011).    Ας γίνουμε όλοι μαζί μία κεφαλή πνευματικού αντιδραστήρα ενάντια στις κεφαλές των πυρηνικών αντιδραστήρων, των πυρηνικών όπλων και του αδυσώπητου κεφαλαίου που τις επιβάλει. Γνωρίζουμε βέβαια πόσο  φαίνεται κάτι τέτοιο ουτοπικό, αλλά πρέπει να προσφύγουμε ακόμη και στην ουτοπία για να σωθεί ο πλανήτης γη και η ανθρωπότητα. Δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια… Το πρόβλημα της  ασφάλειας από τις  πυρηνικές  και τις πολεμικές εισβολές στον πλανήτη μας  είναι  τεράστιο! ..

    Καλούμεθα  όλοι, από το Σημείο Ελλάδα, Γυναίκες και Άντρες,  Έλληνες και μη, Σύλλογοι,  Όμιλοι, Ιδρύματα, Σχολεία,  Πανεπιστήμια και όχι μόνο, να συμμετάσχουμε σε έναν αντιπολεμικό και  αντιπυρηνικό αγώνα, να βάλουμε  το δικό  μας  λιθαράκι για να οικοδομήσουμε όλοι μαζί πιο ειρηνικές και πιο  βιώσιμες και καθαρότερες πολιτείες για τις νέες γενιές που θα έρθουν. Η επιλογή είναι δική μας, ή να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους, δηλαδή στα άπληστα χέρια  μισαλλόδοξων  και απάνθρωπων  εκμεταλλευτών της εξουσίας και του  κεφαλαίου, που επιβάλουν αλόγιστες κατασκευές πυρηνικών  συγκροτημάτων  και πυρηνικών οπλοστασίων, ή  να αντισταθούμε σε αυτή τη μάστιγα  των καιρών μας… Θα έχουμε τουλάχιστον, αν μη τι άλλο,  την ευχαρίστηση και την ικανοποίηση του «ευ αγωνίζεσθε». Ό,τι συμβαίνει σε μία γωνιά του πλανήτη μας,  αφορά όλους μας. Είμαστε υπεύθυνοι όλοι για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Μπορούμε να βοηθήσουμε  με την καθημερινή μας ζωή,  την κοινωνική μας αλληλεγγύη, με την θετική  στάση  και την συμπεριφορά μας. Να γίνουμε μία «γραμμή αναχαίτισης», να ενεργήσουμε, να γράψουμε, να τραγουδήσουμε, να βρούμε τρόπους και να διαδηλώσουμε κατά της  πυρηνικής απειλής και κατά της απειλής του πολέμου.     Να συντελέσουμε  με  όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, ώστε να  ληφθούν άμεσα  μέτρα, να γίνουν  πιο  αποτελεσματικές  οι μελέτες εξοικονόμησης της ενέργειας, πιο επίμονες και πιο ουσιαστικές  οι επενδύσεις  στην εκμετάλλευση  ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας, πιο εποικοδομητικές οι ειρηνικές λύσεις.. Μέτρα που απαιτούν πολλαπλές θυσίες, απαιτούν  οικολογική συνείδηση και βούληση.  Να επιστρατεύσουμε τον ανθρώπινο δυναμισμό μας. Ας γίνει ο κάθε ένας από εμάς, μία δυναμική μονάδα, ο δυναμικός αριθμός του Πυθαγόρα,  από τον οποίο προέρχονται οι μονάδες, οι δεκάδες, οι εκατοντάδες, οι χιλιάδες, τα εκατομμύρια. Εδώ έρχονται στο νου τα λόγια του Nίκου Καζαντζάκη: «Δεν είμαι ένας! Δεν είμαι ένας! Το όραμα τούτο κάθε στιγμή να σε καίει.». Στην φωνή μας εάν προστεθεί και άλλη και άλλη φωνή, γίνεται συμφωνία και αντιλαλεί, πολλαπλασιάζεται, γίνεται δυνατή και ακούγεται στα πέρατα και το όραμα που μας καίει γίνεται πραγματικότητα. Και δεν πειράζει αν δεν προλάβουμε, ίσως, εμείς να το δούμε να υλοποιείται, αρκεί να  το δουν οι άλλοι που θα έρθουν, κι αυτό είναι πιο σημαντικό. Ζητούμε να ακουστεί η φωνή του κάθε συνειδητοποιημένου πολίτη μέσα από μία ομάδα αντίστασης κατά των πυρηνικών οπλοστασίων και κεφαλαιοστασίων.. Ας προστεθεί ακόμη μία  ομαδική φωνή πυρηνικής αντίστασης,  να ενωθεί με τις τόσες που υπάρχουν στον κόσμο για ν’ ακουστεί με πιο μεγάλο «ειδικό βάρος» και πιο δυνατά. Θέλουμε την εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών, που μπορούν να υπηρετούν προς το ανθρωπινότερο τις κοινωνίες μας, και όχι τεχνολογιών που οδηγούν σε πυρηνικά ολοκαυτώματα! Ο κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί είναι ανάγκη τώρα να αντισταθούμε σε αυτήν την πυρηνική λαίλαπα και τον αμείλικτο πόλεμο που  υπονομεύουν  γη και ουρανό, που αλλοιώνουν τη  φύση, που αγνοούν και  εξοντώνουν  την ανθρώπινη ύπαρξη.

Στη χώρα μας, συζητείται, για την παραγωγή και είσπραξη ηλεκτρικής ενέργειας, η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία!. Η γειτονική μας Τουρκία ετοιμάζει κατασκευές  Πυρηνικών Σταθμών και εξαγγέλλει πολέμους!!!   Η ρύπανση και η καταστροφή του πλανήτη μας, εκτείνεται σε βάθος, σε πλάτος και σε ύψος και δεν θα υπάρξει σωτηρία από κανένα σημείο του ορίζοντα, εάν δεν ληφθούν μέτρα και εάν εφησυχάζουμε.  Είναι Ανάγκη να κινητοποιηθούμε….

Θα μπορούσε να γίνουν, εφόσον συγκροτηθεί αρχικά  ένας  σημαντικός αριθμός ατόμων, διάφορες ειρηνικές συναντήσεις,  στην  Πνύκα κάτω από την Ακρόπολη ή και σε άλλα κομβικά σημεία, όπου θα διεξαχθούν   ομιλίες, ψηφίσματα  και καλέσματα προς όλο τον κόσμο, κατά του πολέμου και κατά των   πυρηνικών.  Ν’ ακουστεί δυνατά παντού η αντιπολεμική και αντιπυρηνική  μας ΕΚΚΛΗΣΗ….  Ο σύγχρονος πολιτισμός πρέπει να αλλάξει για να επιζήσει…

 Το «Ίδρυμα Γιάννη και Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα» συμμετέχει σε αυτόν τον Αγώνα… Θα προσκληθούν  να συμμετάσχουν σχολεία της χώρας, Δήμοι (Δήμος Καλαβρύτων, Δήμος Αιγιαλείας» κ. α.) - Μουσεία, («Μουσείο  Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος», «Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγιαλείας» κ.α.) - Πνευματικοί φορείς, («Εταιρία Ελλήνων  Λογοτεχνών», «Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος», ο «Παρνασσός» κ.α.) -Ιδρύματα, («Ίδρυμα Μαραγκοπούλου», «Ίδρυμα Β.και Μ. Θεοχαράκη» κ. α.) - Ινστιτούτα, ΙΝΣΙΕ,  - Όμιλοι, «Όμιλος Εξυπηρετητών», « Όμιλος για την UNESCO ΤΛΕΕ», Εφημερίδες και περιοδικά,  «Τύπος» Αιγιάλειας, ο «Νουμάς»  Ηλείας, η «Καλαβρυτινή Ηχώ», το περιοδικό «νέα σκέψη» κ.α. η «Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας», πολλές εξέχουσες προσωπικότητες των Γραμμάτων, της Τέχνης και της Επιστήμης, αλλά κα απλοί πολίτες οι οποίοι όλοι μαζί και ο κάθε ένας ξεχωριστά θα έχουν τον λόγο ισότιμα και θα μπορούν να προτείνουν μέτρα και τρόπους υπεράσπισης και  διεύρυνσης του δίκαιου αυτού Αγώνα.

Η Δήλωση Συμμετοχής σας μπορεί να γίνει με την αποστολή e-mail  ή εγγράφως, με τα στοιχεία σας .  ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ  ΤΟ…

                                           Με τιμή

                                                 Λέτα Κουτσοχέρα  - Ποιήτρια, Εικαστικός

                                                  Πρόεδρος του Ιδρύματος  Κουτσοχέρα

                                                     Ιούνιος 2022

 

Διευθύνσεις και Τηλέφωνα επικοινωνίας:

« Ίδρυμα Γιάννη &Λένας Στρέφη Κουτσοχέρα»                            Λέτα Κουτσοχέρα

Σκουφά 50 Α    106 80 Αθήνα                                             Μπουμπουλίνας  59,  ΧΑΙΔΑΡΙ,

τηλ. 210 3613516                                                                    124 62      Αθήνα

FAX: 210 3622964,  τηλ. 210 5811183 κιν. 6936709867  e-mail: lstrefi@otenet.gr ,  e-mail: letakoutsohera@hotmail.com

 ΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΔΩ*

 1986 - 2022

 

 Βόρειος άνεμος

Έφερε ισότοπα πυρηνικών εκρήξεων

 Σε αθώα τοπία, ανυπεράσπιστα.

Σφοδρός όλεθρος, σε χρόνο ανυποψίαστο.

Ο κίνδυνος υπόκωφος

Χωρίς σημάδια, γεύση ή σχήμα

Χωρίς θόρυβο ή πόνο προειδοποιητικό.

 

Στο σώμα του κοριτσιού

Με τα μεγάλα γαλάζια μάτια

Μετρήθηκαν 59 μπεκερέλ*

Και είναι μόνον οκτώ χρονών.

 

Αυτό  ήταν κάποτε το σπίτι μου, είπε ένας άνδρας.

Το έχτισα με τα χέρια μου, είπε.

Τώρα οι τοίχοi, τα πατώματα, τα ταβάνια,

Εκπέμπουν ραδιενέργεια.

Το κατοικούν τώρα τα σκουπίδια.

Αυτό κάποτε ήτανε το σπίτι μου

Τώρα ακτινοβολεί θάνατο, σε ακτίνα χιλιομέτρου.

Τώρα κατοικώ μέσα στους δρόμους.

Πουλάω  νερό με πιστοποιητικό ασφαλείας.

Δηλαδή πρέπει να λέει στην ετικέτα

Δεν υπάρχει δηλητήριο

Πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Τώρα δε μπορείς να φας βατόμουρα από το δάσος

Γιατί ο κίνδυνος ενεδρεύει στο κουκούτσι τους

Και οι ροδακινιές φοβούνται τον αέρα…

 

Αυτό φίλοι μου είναι μία καταγγελία.

Μία κραυγή διαμαρτυρίας και τίποτε άλλο.

Μια σπλαχνική φωνή ή κάτι σαν προσευχή

Για να σωθεί το νερό και το χώμα.

 

Λέτα Κουτσοχέρα

 

Από την ποιητική συλλογή «Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ» εκδ.  ΠΟΝΤΟΠΟΡΙΑ,  2010.

            

 *Μπεκερέλ: Μονάδα μέτρησης της δράσης ραδιενεργού πηγής,  που συμβολίζεται με Bg.

 

*«Το θέμα του Τσερνομπίλ επανήλθε στην επικαιρότητα τον Μάρτιο του 2022 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο πλαίσιο της οποίας ο πυρηνικός σταθμός κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις. Ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη προκάλεσε η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό, η οποία έθεσε εκτός και τα συστήματα ασφαλείας.»

 

……………………

…….  ………..                                                     Θα πρέπει να μας θυμούνται                               

  -Μετρηθείτε                                                          Θα πρέπει ν’ ανησυχούν.

 Ένας-Ένας                                                                             

Κρατηθείτε γερά                                                - Μερικοί   θα  υπαινιχθούν  

Να μη χαθούμε.                                                   τους σοβαρούς, τους πολυάσχολους                    

                                                                                 Και θα φύγουν

-Μα δεν υπάρχουν   μέτρα                                  Ανυποψίαστοι 

Δεν υπάρχουν αριθμοί.                                       Για τον δικό τους θάνατο

Εδώ ο ένας είναι εκατομμύρια                            Που τους περιμένει

Και τα εκατομμύρια ένας…                                 Στη στροφή του δρόμου.

 

-Τα ονόματά σας…                                                            

Μη χάσουμε τα ονόματά σας…                             -  Ω! Οι σοβαροί !

Όλοι στα κράσπεδα των πεζοδρομίων                  Οι πολυάσχολοι !

Χαράξτε  τα  χιλιάδες  ονόματά  σας……                …………………………… 

  Ένα μικρό απόσπασμα από τη ποιητικό θεατρικό έργο: «Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ»,                                     Λέτα  Κουτσοχέρα,  εκδόσεις  ΓΚΟΒΟΣΤΗ,  Αθήνα 1994..

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ

 

Άλλοτες

οι αρχαίοι Έλληνες

μέμφονταν το κουτί της Πανδώρας.

 

Τώρα οι πυρηνικοί πύραυλοι.

 

Και επαίρονται οι τεχνουργοί

Οι πυροδότες

Οι πυραυλοπλοηγοί

Οι χρηματοδότες

Οι πράκτορες

Οι λογής – λογής υπόλογοι.

 

Ποιος να το ‘λεγε Δημόκριτε!

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ (1904 – 1994)

 

Κατηγορία