Open: Tuesday - Sunday 09:00 to 16:00

Εις Μνήμην Μίκη Θεοδωράκη

Requiem –«Ακολουθία εις κεκοιμημένους».

Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης μας Μίκης Θεοδωράκης το έτος 1984 συνέθεσε το έργο Requiem «Ακολουθία εις κεκοιμημένους»,  για σολίστ, μικτή χορωδία, παιδική χορωδία και ορχήστρα, ως έναν μουσικό φόρο τιμής στη μνήμη των νεκρών της σφαγής των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Το έργο παρουσιάστηκε σε παγκόσμια Α’ στις 26 Απριλίου 1985 στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. Συμμετείχαν – Το φωνητικό σύνολο «Οι Τραγουδιστές»- – Η Παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (Διδασκαλία: Δημήτρης Καρβούνης) – Σολίστ: Misa Ikeuchi (Υψίφωνος) Κική Μορφωνιού (Μεσόφωνος), Φραγκίσκος Βουτσίνος (Βαθύφωνος) Στέλιος Γιαννακούλας, Αντιγόνη Κερετζή & Κίμων Βασιλόπουλος – Διηύθυνε ο Αντώνης Κοντογεωργίου.

Την ίδια χρονιά, το έργο παρουσιάστηκε την εσπέραν της 13ης Δεκεμβρίου 1985, ανήμερα της 42ας  επετείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στον Καθεδρικό Ναό της Μαρτυρικής πόλεως των Καλαβρύτων, παρουσία του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη.

Στις 28 Νοεμβρίου 1993, στην επέτειο των 50 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, το έργο παρουσιάστηκε και ενορχηστρωμένο από τον Νίκο Πλατύραχο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, τη Χορωδία της ΕΡΤ, τη Χορωδία Μακεδονίας και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

«Τα Καλάβρυτα», όπως τόνισε και ο Δήμαρχος των Καλαβρύτων, κ Αθανάσιος Παπαδόπουλος, «τόπος εξ ορισμού ταυτισμένος με τις αρχές, τις αξίες, τα νοήματα που διαπερνούν κι αποτυπώνουν το έργο του, αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη, με την ακλόνητη βεβαιότητα ότι ο αγώνας του, τα οράματα, οι ιδέες του, δεν μένουν μόνο εθνική κληρονομιά αλλά και φωτεινός δείκτης των δρόμων που οφείλουμε πάντα ν’ ακολουθούμε».

Αιωνία η μνήμη του.

Από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

 

Ο Μίκης Θεοδωράκης σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Πρόεδρο της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, τον αείμνηστο Τάκη Αποστολόπουλο και άλλα μέλη της Ένωσης, στο Κολλέγιο Αθηνών το έτος 1985.