Cookie Consent Settings
ΕΣΠΑ
Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελληνικά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Εκδήλωση Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2017

ICOM –Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων -Ελληνικό Τμήμα

Τιμώμενο Μουσείο 2017

Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Κάθε χρόνο τη 18η Μαΐου τα μουσεία όλης της χώρας «γιορτάζουν». Πολύ περισσότερο το τιμώμενο για κάθε χρονιά μουσείο, που για το 2017 έχει επιλεγεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) να είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ένα Μουσείο με παγκόσμιο συμβολισμό. Μια τιμή που οφείλεται τόσο στην προσφορά του στη διαφύλαξη της Μνήμης του Ολοκαυτώματος όσο και στη συμβολή του στην ενίσχυση της μάθησης και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και κοινωνικής συμφιλίωσης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων και των λαών.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σ’ ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2017 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Με αφορμή το ιδιαίτερο και σημαντικό αυτό γεγονός ο Δήμος της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, σε συνεργασία με το ICOM- Ελληνικό Τμήμα, διοργάνωσαν εορταστική εκδήλωση-αφιέρωμα στην τιμητική αυτή διάκριση για το Μουσείο μας και για τον τόπο μας, που πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, στον χώρο της Μαθητικής Εστίας, την Παρασκευή 19 Μάιου 2017.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, η Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Μαρία Βλαζάκη, η Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), κυρία Αλεξάνδρα Μπούνια, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» κυρία Ελίνα Κλαριδοπούλου,  ενώ ομιλητές ήσαν ο Ομότιμος Καθηγητής του    Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χρίστος Φωτεινόπουλος.

Παραβρέθηκαν, επίσης, ο     Βουλευτής Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας,  κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος. -  ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Καλαβρύτων, κ. Δημήτριος Κοντογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων κ. Δημ. Χουλιάρας,  ο πρώην Υπουργός και πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Θωμάς, η πρώην Βουλευτής Αχαΐας κυρία Μαρία Κανελλοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρώην Βουλευτής Αχαΐας κύριος Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων κ. Λάζαρος Κολώνας, η πρώην  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, μέλη του Δ.Σ. του ICOM, Δημοτικοί Σύμβουλοι,  Δ/ντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων της πόλης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πολύς κόσμος.

Παρούσα σ΄ αυτό το σπουδαίο γεγονός για την πόλη μας η νεοσύστατη «Νεανική Χορωδία Μαθητών Δημοτικού και Γυμνάσιου Καλαβρύτων» υπό την διεύθυνση της εξαίρετου  μουσικού κυρίας Τσουρούτη Πηνελόπης απέδωσε έξοχα έργα Ελλήνων συνθετών και ποιητών: Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Ν. Νικολάου, Μάνου Λοΐζου, Μάνου Χατζιδάκι και Ν. Μαυρουδή, όλα επιλεγμένα με προσοχή και σεβασμό με το ύφος και το πνεύμα της ημέρας, συνταιριασμένα θαυμάσια μ’ ένα υπέροχο κείμενο της Δ/ντριας του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, κυρίας Φλογερά Αναστασίας.

Τη Χορωδία συνόδευαν - Αρμόνιο: Τοπουζίδου Χριστίνα  (Β’ Γυμνασίου) και       Κλαρίνο: Ζήσιμος Δημήτρης  (Γ’ Γυμνασίου)

Παρούσα για άλλη μια φορά και η Φιλαρμονική μας. Υπό τη διεύθυνση του άοκνου αρχιμουσικού της, του εκλεκτού συμπατριώτη μας κ. Γιώργου Μπαμπαράκου  εκτέλεσε αριστουργηματικά έργα ξένων συνθετών: Tom Tucker -Johann Pachelbel- Frank Erickson- G.D. Weiss-, B. Thiele -Lucio Dalla.

 

Τόσο η Χορωδία όσο και η Φιλαρμονική απέσπασαν το ζεστό χειροκρότημα και τα ευμενή σχόλια του κοινού. Και δικαίως. Γιατί, το απλό και το λιτό έχουν πάντοτε μια  ιδιαίτερη αίσθηση ομορφιάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν στους προσκεκλημένους και στους συντελεστές του μουσικού προγράμματος αναμνηστικά δώρα.

Παρακάτω παραθέτουμε για πληρέστερη ενημέρωσή σας αυτούσιους τους χαιρετισμούς και τις εξαιρετικής σημασίας και ενδιαφέροντος ομιλίες των προσκεκλημένων σύμφωνα με το πρόγραμμα ομιλητών.

  Α. Χαιρετισμός Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Γεωργίου Λαζουρά

Β. Χαιρετισμός της Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρίας Μαρίας Βλαζάκη,

Γ. Χαιρετισμός της Προέδρου του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), κυρίας Αλεξάνδρας Μπούνια.

Δ. Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη.

Ε. Ομιλία του Προέδρου του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χρίστου Φωτεινόπουλου

ΣΤ. Κείμενο της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων

«ΑΓΛΑΪΑ ΚΟΝΤΗ- ΕΛΕΝΗ ΧΑΜΨΑ» κυρίας Αναστασίας Φλογερά.

Σχετικά Αρχεία:

  1.  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ,
  2.  Χαιρετισμός Δημάρχου Καλαβρύτων,
  3. Χαιρετισμός της Γ. Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρίας Μαρίας Βλαζάκη ,
  4.  Χαιρετισμός της Προέδρου του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβούλιο Μουσείων,
  5. Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  6. Ομιλία Χρίστου Φωτεινόπουλου Προέδρου του Δ.Σ.
  7. Κείμενο της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων.

[gallery link="file" ids="7955,7913,7910,7958,7916,7952,7919,7949,7922,7925,7907,7904,7928,7931,7934,7937,7940,7943,7946"]

Κατηγορία